Експерт розповів, як Україна може позбутися газової залежності

Експерт розповів, як Україна може позбутися газової залежності
АР

"Перший вихід - це скорочення споживання,підвищення економічної ефективності. Другий вихід - тут справа не в економіці,а в балансі з точки зору енергетичної безпеки - це купівля газу не в Росії, а,скажімо, в Азербайджані, сланцевий газ і будівництво терміналу з прийомузрідженого природного газу (LNG-терміналу). І останній момент - це йти від газуі розширювати електростанції на вугіллі й атомні станції", - вважає Коен.

При цьому він зауважив, що ці варіанти вже тривалийчас обговорювалися, і "якби їх реально втілювали в життя - сьогодні цепрацювало б".

Коментуючи можливі сценарії чергового газовогоконфлікту України та РФ, Коен зазначив, що "безболісно з цієї ситуаціївийти неможливо". "Якби в України були гроші, щоб платити за цей газ,- вона б платила за газ і була б клієнтом на комерційних засадах. Якби Українахотіла продати інфраструктуру, як цього вимагає Росія, вона б продалаінфраструктуру. Але навіть продаж інфраструктури не вирішує довгостроковоговиклику для України, оскільки її економіка не справляється з тією кількістюгрошей, яку потрібно витрачати на газ", - зазначив американський експерт.

Говорячи про можливість судового розглядуКиєва і Москви щодо цін на газ, він зазначив: "Я думаю, що Росія не підена це, але не можна і виключати, тому що у Росії є кейс. Тобто якщо є прописанідомовленості і прописаний механізм ціноутворення , то вона може цей кейспотягти до суду".

За словами Коена, Росії в довгостроковійперспективі не так вже цікаво, щоб Україна сприймалася в Західній Європі якнадійна країна-транзитер. "І якщо вона такою не буде сприйматися, аконфлікт цей буде продовжуватися, то, з точки зору Газпрому, тут нічогопоганого не буде, оскільки, в кінцевому рахунку, Газпром хоче вийти на пряміпоставки або на отримання в свої руки української та білоруської інфраструктур",- зазначив експерт.

Відповідаючи на питання про те, хто міг бипідтримати Україну в ситуації, що склалася, Коен в першу чергу назвавЄвропейський Союз. "Я думаю, що Євросоюз може допомогти. По-перше, успішнозавершивши переговори щодо створення зони вільної торгівлі. І, по-друге, якщознайдеться, в тому числі і за допомогою ЄС, стратегічний інвестор, який купитьчастину газотранспортної системи і буде брати участь в її модернізації", -підсумував експерт.

9 вересня прес-секретар прем'єра УкраїниМиколи Азарова Віталій Лук'яненко повідомив, що Україна буде сумлінновиконувати підписані на початку 2009 року газові угоди з Росією, хоча вважаєкабальними їх умови і домагається їх перегляду.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK