Москва вважає недоцільним вирішувати газове питання з Києвом у суді – джерело

Москва вважає недоцільним вирішувати газове питання з Києвом у суді – джерело
АР

"Я все-такисподіваюся на здоровий глузд. У наших стосунках з Україною, напевно, навряд чидоцільно виходити на якісь судові інстанції. Думаю, усе це цілком можнавирішити на двосторонньому рівні", - сказав співрозмовник агентства.

Зазначимо, щораніше українська сторона заявляла про готовність звернутися до Стокгольмськогоарбітражного суду з метою домогтися перегляду газових угод з РФ, якщо про це невдасться домовитися безпосередньо з Москвою.

Останнім часомУкраїна в особі перших осіб країни, Президента і прем’єра, неодноразово заявлялапро невигідність підписаних екс-головою уряду Юлією Тимошенко у 2009 роцігазових контрактів з Росією. Українські власті наполягають на перегляді угод,які, на їхню думку, не відповідають ринковим реаліям.

Зі свого боку,Президент і прем’єр РФ постійно вказують на те, що контракт був прийнятий урамках міжнародного права і з вказівки глав держав, тому він повиненвиконуватися.

Як ПрезидентВіктор Янукович, так і прем’єр Микола Азаров, у відповідь на відмову російськоїсторони вести переговори про зниження ціни на газ, вже заявляли про те, що Українаможе звернутися до суду, аби змінити контракти.

Крім того,українські власті впроваджують план по зниженню залежності країни відросійського газу, який є одним з головних енергоджерел економіки України. Такожведуться переговори з міжнародними інвесторами про збільшення видобутку ірозробки власних родовищ.

Тим часом,питання співпраці України і Митного союзу стоїть особливо гостро, оскількиросійські власті неодноразово заявляли, що вступ країни у ТС дозволить Україніотримувати газ за внутрішніми цінами Росії.

* * *

Газпром  і Нафтогаз 19 січня 2009 року підписали дваконтракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про об’єми і умовитранзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України булазроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторониперейшли до ринкової вартості. Згідно з контрактом, ціна газу варіюєтьсязалежно від ціни на нафту.

Після приходу довлади у 2010 році Віктора Януковича був ініційований перегляд ціни на газ дляУкраїни. В рамках робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва 21 квітня 2010року в Харкові були підписані доповнення до контракту, що збільшують закупівлюгазу Нафтогазом  у поточному році до 36,5мільярдів кубометрів, а також передбачають знижку в ціні на величину зниженняросійським урядом мита для постачань газу на Україну. Мито було обнулене, якнаслідок, зниження склало 30% від контрактної ціни газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK