Ъ: Росія затягує передачу Україні технологій з виробництва ядерного палива

Ъ: Росія затягує передачу Україні технологій з виробництва ядерного палива
Reuters

Як стало відомо Коммерсанту, російська сторона, всупереч домовленостям,не поспішає передавати Україні технології, хоча саме їх отримання сталовирішальним фактором при виборі російської корпорації ТВЕЛ як партнера збудівництва заводу.

Учора російський концерн Ядерне паливо розповсюдив прес-реліз, в якомуговориться про труднощі, що виникли в питанні будівництва заводу з виробництватепловиділяючих елементів в Україні.

Торік український концерн Ядерне паливо і ТВЕЛ підписали рамкову угоду простворення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництваядерного палива. Частка України в ньому складе 50%+1 акція, Росії - 50%-1акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse,проте ТВЕЛ було обрано, оскільки, на відміну від конкурента, у своїй тендернійзаявці він зобов'язався передати Україні всі необхідні технології.

Офіційно в Міненерго не стали коментувати заяву російської компанії. Алевисокопоставлене джерело в Міненерго заявило Коммерсанту, що є спроба утримативесь масив інформації.

Про те, що ТВЕЛ може не передати весь масив даних, як зобов'язався свого часу,говорять і експерти. "Зараз готується навіть не проект, а всього лише ТЕО,і вони вже приховують інформацію. Уявіть, що буде, коли справа дійде допроектної документації", - говорить експерт Інституту стратегічнихдосліджень Ольга Кошарна. На її думку, без передачі всієї необхідної інформаціївибір ТВЕЛ, а не Westinghouse, втрачає всякий сенс.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима заявив, що дії російськоїкорпорації змусять Україну більш активно шукати співпраці з американськоюWestinghouse. "ТВЕЛ обрав не найкращий час для того, щоб намагатися перегратиконтракт. Зараз відносини з Росією і без того напружені через газовірозбіжності, і Україна намагається максимально скоротити залежність відросійських енергоносіїв", - говорить пан Гудима. Він нагадує, що ранішеУкраїна заявила про намір скоротити споживання російського газу за п'ять років,з 2012 по 2017 рік, з 41 до 12 млрд кубометрів. "КрімWestinghouse, є й інші потенційні інвестори - про намір продати свої технологіїз виробництва ядерного палива Україні раніше заявляли Канада та Південна Корея",- зазначає начальник аналітичного відділу ІК Брокеркредитсервіс Максим Шеїн.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK