Ъ: Дорого тягнути трубу по дну Чорного моря. Єврокомісія розкритикувала Південний потік

Ъ: Дорого тягнути трубу по дну Чорного моря. Єврокомісія розкритикувала Південний потік
Reuters

Видання зазначає, що завтра на інвестфоруміСочі-2011 Газпром має намір підписати угоду акціонерів з іноземними учасникамипроекту South Stream з будівництва газопроводу з Росії до Європи по дну Чорногоморя - італійською ENI, німецьким Wintershall і французькою EDF.

За даними джерел Ъ,сторони підпишуть "юридично зобов'язуючий документ, який детальнообумовлює всі права та обов'язки сторін, розподіл часток між ними та параметри можливоговиходу з проекту". Досі нічого подібного з партнерами по South StreamГазпром не підписував.

Перша гілка South Stream повинна бути запущенане пізніше 2015 року (потужність - 15,75 млрд кубометрів газу на рік), і главаГазпрому Олексій Міллер запевняв, що проект буде йти строго за графіком. Однакнапередодні появи ключового документа щодо South Stream влада Європи, яка давнонамагається боротися з монополізмом Газпрому і реалізує конкуруючий проектгазопроводу Nabucco, почала тиск на учасників російського проекту.

Deutsche Welle у вівторок опублікувалазроблені минулого тижня в Кельні заяви енергокомісара ЄС Гюнтера Еттінгера.Чиновник оцінив South Stream як спробу росіян запобігти проекту "Південногокоридору", тобто доставці газу до Європи за маршрутом в обхід Росії: зТуркменії по дну Каспію в Азербайджан і далі через Туреччину з використаннямТранскаспійського газопроводу (рішення про його будівництво ще не прийнято) ігазопроводу Nabucco.

Гюнтер Еттінгер попередив Росію: якщо вона йсправді вважає, що South Stream "або будь-який політичний тиск на Ашхабаді Баку" змусять Європу відмовитися від Транскаспійського газопроводу іNabucco, "особисто я стану менше довіряти довгостроковим газовимконтрактам і менше вірити в те, що газ не є політичним інструментом".

"Росіянам вигідніше мати частку нагазовому ринку Європи у 30% від обсягу 600 млрд кубометрів, ніж 40% від 400млрд", - наголосив Еттінгер. Відповідно він дав зрозуміти російськійстороні, що нарощувати фактичні закупівлі газу з Росії Європа буде готова лишев тому разі, якщо частка Газпрому на європейському енергоринку, а отже, ізалежність Євросоюзу від російських енергоресурсів впадуть. Без будівництваТранскаспійського газопроводу це неможливо.

КоммерсантЪ зазначає, що жорсткі одповідіГюнтера Еттінгера російська сторона вислуховує не вперше. Проте в Кельні ГюнтерЕттінгер дозволив собі те, що Європа досі не дозволяла, - відвертий тиск вже нетільки на Газпром, а на його європейських партнерів по South Stream.Енергокомісар наголосив, що в курсі завтрашнього підписання документів щодоSouth Stream. І тут же додав, що особисто він сумнівається в тому, що проектбуде реалізований: "Аж надто дорого тягнути трубу по дну Чорногоморя" (підводна частина South Stream оцінюється в ? 10 млрд, а весь проект- в ?15,5млрд) .

Еттінгер уточнив з приводу різниці між SouthStream і іншим газопроводом з Росії в Європу, Nord Stream, будівництво якогозавершено. Він, за словами чиновника, "став частиною європейської газовоїінфраструктури" і виведений з-під вимог третього енергопакета. SouthStream не тільки не отримав цих пільг, але йому їх навіть не обіцяли.

Нагадаємо, напередодні Росія запропонувалаЄвросоюзу домовитися з нею, Іраном та Казахстаном, перш ніж вести переговори зАзербайджаном і Туркменією про газопровід по дну Каспію, покликаному послабитизалежність Євросоюзу від Газпрому.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK