НБУ відмовився пом'якшувати правила обміну валюти

НБУ відмовився пом'якшувати правила обміну валюти
Reuters

Як повідомила директор генеральногодепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, регулятор не порушивзакон, зажадавши з 23 вересня пред'являти паспорт при обміні готівкової валюти.

"Ще може бути кілька днів напруга вінформаційному плані, але позиція Нацбанку чітка, ми працюємо в рамках чинногозакону, ніяк його не порушуємо", - сказала Щербакова.

Цей коментар прозвучав після того, як сьогоднівранці прем'єр-міністр України Микола Азаров попросив голову Нацбанку СергіяАрбузова "скоригувати" правила обміну готівкової валюти, щоб знятизайві обмеження. "Нашу позицію не планується змінювати", - уточнила представникНБУ.

"Ми побачили вражаючі результати. Якщоподивитися, скільки населення продавало валюти, то ця цифра залишиласянезмінною, а з боку покупки сума була зменшена в три-чотири рази, що відбилосяі на сальдо", - сказала Щербакова.

За її словами, в п'ятницю, коли почали діятибільш жорсткі вимоги, чиста купівля валюти (сальдо) на готівковому ринкузнизилася до $ 46 мільйонів з $ 153 мільйонів у попередній день.

Представник НБУ припустила, що така тенденціязбережеться і надалі.

Згідно з рішенням центробанку, при операціяхна суму не більше 50.000 гривень ($ 6.273) співробітник банку зобов'язанийзафіксувати в документах прізвище та ім'я клієнта, понад цієї суми - докладніпаспортні дані, включаючи дату і місце видачі паспорта, прописку, ідентифікаційнийкод платника податків. При цьому ксерокопії паспорта повинні зберігатися вбанку.

Одній людині дозволяється за один день зробитиобмін не більше, ніж на 150.000 гривень (приблизно $ 18.820).

Учора Асоціація українських банків попросилаНаціональний банк скасувати вимогу про пред'явлення паспортів привалютообмінних операціях до 50 тис. гривень.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK