Ъ: Експерти заявили про різке погіршення інвестпривабливості України

Ъ: Експерти заявили про різке погіршення інвестпривабливості України
Корреспондент

У свою чергу, різкегальмування припливу інвестицій ще більше посилює тиск на гривню.

Якпише видання, інвестори констатують різке погіршення своїх очікувань щодоперспектив роботи в Україні. ВчораEBA оприлюднила квартальне дослідження, присвячене оцінками інвестиційногоклімату в країні. Результатиопитування шокували навіть перевіряючих: оцінки бізнесу впали до рівня II півріччякризового 2009 року. Якщоза підсумками II кварталу поточного року індекс інвестиційної привабливостіперебував на цілком прийнятному рівні 3,39 бала (за 5-бальною шкалою),знизившись всього на 0,01 бала, то вже до жовтня оцінка знизилася відразу на 0,83бала, склавши 2,56. Востаннєтакий низький результат спостерігався ще в III кварталі 2009 року.

Утаких негативних результатах в EBA звинувачують як внутрішні, так і зовнішніпричини. "Впливцих факторів приблизно однаковий. З одного боку, інвестори стурбовані кризою насвітових ринках і очікують погіршення економічної ситуації в Україні. З іншогобоку, як і слід було очікувати, інвестори втомилися чекати виконання обіцянокуряду провести необхідні економічні реформи", - пояснив президент EBA Томаш Фіала.

Згідно з даними дослідження, 51% респондентів очікує другої хвилі європейськоїрецесії, тоді як неможливим такий сценарій розвитку називають лише 1%. Дослідженнявнутрішніх факторів показало, що лише 6% інвесторів відчули поліпшенняінвестиційного клімату в країні. Причому75% респондентів не змогли назвати жодного кроку уряду, який зміг би поліпшитибізнес-клімат, зазначає КоммерсантЪ.

Про погіршення в цій сфері заявили 84% членів EBA. Найчастішевони скаржаться на проблеми в роботі з податковою інспекцією і складнощі звідшкодуванням ПДВ (18%), тиск і перевірки з боку держструктур (12%), а такожпоглиблення корупції (11%). Заоцінками підприємців, вести бізнес в Україні стає все дорожче.

Вумовах нестабільного припливу капіталу погіршення індексу відбивається напосиленні тиску на курс гривні. Нагадаємо,за даними НБУ, за підсумками січня-серпня приплив іноземних інвестицій склав $4,5 млрд, що дозволило утримати профіцит платіжного балансу ($ 2,1 млрд). Швидкудевальвацію української валюти прогнозують в Сітібанку - за оцінками йогоаналітиків, до кінця року гривня подешевшає до рівня 8,2 грн/$.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK