Путін порадив Заходу натиснути на Грузію для вступу Росії до СОТ

Путін порадив Заходу натиснути на Грузію для вступу Росії до СОТ
AP

Путін прокоментував перспективи вступу до СОТчерез два дні після того, як його заступник Ігор Шувалов повідомив у США проймовірне приєднання вже цього року, назвавши неузгодженими лише технічнідеталі.

Однак залишається політична перешкода в особіГрузії, з якою Росія воювала в серпні 2008-го. Тбілісі каже, що не вирішив усісуперечки з Москвою і не має наміру піддаватися на умовляння запалити їй зеленесвітло в обхід встановлених процедур.

За правилами СОТ, країни-кандидати зобов'язаніспочатку врегулювати проблеми з усіма чинними членами.

"У мене в зв'язку з цим виникає,звичайно, законне питання: наші основні партнери в Європі та Штатах хочуть, щобРосія була членом СОТ чи ні?" - сказав Путін у четвер на зустрічі з діловимиколами.

"Не треба ховатися за грузинське питання.Якщо хочуть, то вони зможуть це зробити дуже швидко. Якщо не хочуть, то,звичайно, можна і грузинську проблему витягнути, і інші придумати".

Політичний союзник прозахідного президентаГрузії Михайла Саакашвілі Америка не раз висловлювалася за приєднання Росії доСОТ.

Росія веде переговори про членство вже 18років і залишається найбільшою економікою за межами альянсу. Економістиобіцяють країні значне збільшення ВВП завдяки усуненню торгових бар'єрів. Противисловлюється промислово-фінансове лобі, яке побоюється програшу в боротьбі зісвітовими конкурентами на відкритому ринку.

Путін, що повертається в президенти на,ймовірно, найближчий десяток з гаком років, сказав, що Росія здатна обійтисябез СОТ.

"Ми готові до повномасштабного приєднання доСОТ. Але зробимо це тільки в тому разі, якщо нам не будуть виставлятинеприйнятні для нас умови", - сказав він іноземним інвесторам.

"(Ви запитуєте), як я вважаю, це піде накористь Росії чи ні? Фіфті-фіфті, але, в цілому, швидше в плюс, ніж в мінус. Іми не відмовляємося від цієї мети".

Прем'єр, який виступив недавно з ідеєю новоїальтернативи СОТ у вигляді Євразійського союзу на пострадянському просторі, вчерговий раз розрекламував переваги Митного союзу з Казахстаном і Білорусією іпокликав до нього упирається Україну.

Нагадаємо, у разі вступу України до Митногосоюзу Росія готова піти на перегляд газових угод.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK