Кожна друга дитяча іграшка в Україні не безпечна - Держспоживінспекція

Дитячі іграшки, які продаються в Україні, часто не відповідають вимогам. Експерти радять при купівлі перевіряти супровідні документами і звертати увагу на сертифікацію іграшок.
Кожна друга дитяча іграшка в Україні не безпечна - Держспоживінспекція
Таїсія Стеценко/Корреспондент.net
"Результати моніторингу товарів дитячого асортименту показав, що з понад 255 тисяч перевірених іграшок забраковано 154 000, тобто близько 60%", - повідомив начальник управління ринкового нагляду Держспоживінспекції Сергій Кияниченко.

Він підкреслив, що ці дані стосуються періоду з серпня поточного року донині.

"Практично кожен другий зразок дитячого асортименту не відповідає технічним стандартам", - зазначив Кияниченко. За його словами, відповідно до законів України з тих, хто постачає та реалізує таку продукцію, стягуються штрафи, а товар забирається з продажу.

"Серед цих 60% порушення в основному стосуються відсутності маркування", - зазначив він. Він порадив українцям, купуючи іграшки, просити продавця надавати супровідну документацію та сертифікат якості. Разом з тим, за словами начальника управління, наявність сертифіката ще не забезпечує безпеку іграшки.

Також були оприлюднені результати дослідження дитячих іграшок, які показали, що більше третини іграшок, куплених в Україні, містять токсичні метали. Так, в рамках тестування з 27 листопада по 9 грудня проходила перевірка дитячих іграшок на вміст шести токсичних елементів. Іграшки закуповувалися випадковим чином у магазинах і на ринках міст в країнах регіону Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

Результати перевірки показали, що в 164 зразках (29%) з 569 куплених товарів міститься як мінімум один токсичний метал. Більше 80% товарів, придбаних для дослідження, завезені з Китаю.

В абсолютній більшості досліджених зразків (71%) не було знайдено токсичних металів або ж їх зміст не перевищував допустимі норми.

Крім того, результати тестування показали, що з 50 іграшок, куплених в Києві, 19 містять токсичні метали (38%). Таким чином, дослідження виявило, що 7 зразків містять свинець, 10 - сурму, 5 - миш'як, 1 - ртуть, 3 - хром, 1 - кадмій. У п'яти зразках міститься більше одного токсичного металу.

Раніше повідомлялося, що один з найбільших шведських виробників іграшок Top Toy презентував різдвяний каталог своєї продукції, який спровокував скандал по всій країні. У ньому хлопчики були зображені з ляльками, а дівчатка - з пістолетами.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK