Москва сподівається на якнайшвидше відновлення транзиту газу до Європи

Москва сподівається на якнайшвидше відновлення транзиту газу до Європи
Reuters

"Я сподіваюся, що транзит запрацює найближчим часом. Сподіваюся, що це будуть години, а не дні", - сказав Чижов у інтерв'ю російському телеканалу Вести.

Крім того, на думку Чижова, досягнення домовленостей стосовно цін постачань російського газу на Україну займе набагато більше часу.

"Що стосується переговорів Газпрому із Нафтогазом України про ціни, контракт постачань газу на Україну цього року, то це питання, мабуть, потребує більшого часу", - сказав він.

Буквально одночасно із заявою Чижова стало відомо, що Москву для обговорення газових проблем у терміновому порядку відвідають прем'єри Словаччини та Болгарії, країн, які повністю залежать від постачання російського газу.

Між іншим, заступник начальника управління продажів та постачань Газпрому Олексій Федоров повідомив, що Україна брала транзитний газ для Європи із території Росії до 12:48 за московським часом (11:48 за київським).

За його словами, після відновлення Росією постачання газу, о 10.46 тиск у газопроводі на газовимірювальній станції Суджа піднявся до 70 атмосфер, що є достатнім рівнем для забезпечення постачань палива до Європи.

"У перший момент витрата газу була близько 1,5 мільйона. З плином часу витрата почала падати, витрата газу через вузол о 12 : 48 наблизилася до нуля. Це свідчить про те, що Україна не забезпечує транзиту газу через свою територію для європейських споживачів", - підкреслив Федоров.

"Все це зафіксовано представником ЄС, який весь час перебував тут, та й зараз є тут", - сказав заступник начальника управління.

Нагадаємо, що раніше сьогодні глава НАК Нафтогаз України Олег Дубина заявив, що Нафтогаз не міг прийняти заявку Газпрому на транзит, оскільки довелося б залишити без газу Одеську, Донецьку, Луганську області та частину Дніпропетровської області.

Між іншим, Єврокомісія закликала Росію та Україну забезпечити повний доступ спостерігачів на центральні диспетчерські пункти у Москві та Києві. "У спостерігачів до цього часу немає повного доступу ... Нам потрібно, щоб газ надійшов якомога швидше, як це було обіцяно", - заявив представник Єврокомісії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK