ЄС: Якщо Україна і РФ не відновлять потік газу, їх репутація зазнає непоправних втрат

ЄС: Якщо Україна і РФ не відновлять потік газу, їх репутація зазнає непоправних втрат
Reuters

Про це йдеться в листі, направленому міністрам енергетики обох сторін за підписом європейського комісара з енергетичних питань Андріса Пібалгса та міністра промисловості і торгівлі Чехії, яка головує в ЄС, Мартіна Рімана.

"12 січня Європейська комісія, Російська Федерація та Україна підписали умови відновлення постачань газу з РФ через Україну в ЄС. Всі сторони визначили компетентні органи, і всі спостерігачі знаходяться на місцях", - заявив сьогодні в Страсбурзі представник ЄК Ферран Тарраделлас Еспуні, зачитавши сам лист .

За його словами, виходячи з цього, поставки газу повинні здійснюватись без подальших затримок, в обсягах, заявлених європейськими споживачами.

"Якщо потік газу не буде відновлено негайно в повному обсязі, репутація України та Росії як надійних партнерів зазнає непоправних втрат", - процитував він листа.

Також він спростував інформацію, розповсюджену раніше ЗМІ, про нібито недопущення європейських спостерігачів на відповідні об'єкти. "Ми уповноважені заявити про те, що ці заяви не мають під собою підстав", - сказав він.

Між тим, прем'єр-міністр головуючої в Європейському Союзі Чехії Мірек Тополанек називає поточний газовий конфлікт між Україною і Росією геополітичним, і говорить про необхідність впливу з боку ЄС на гравців на газовому ринку з тим, щоб "не втратити Україну".

"Це - геополітична проблема. Якщо ми провалимо шанс України успішно вирішити внутрішні проблеми, якщо ми не вплинемо на поведінку гравців на газовому ринку, ми можемо втратити Україну", - заявив він.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK