За підсумками минулого тижня ПФТС впав

За підсумками минулого тижня ПФТС впав
Reuters

За словами Янковського, серед ліквідних паперів найбільше падіння продемонстрували акції Концерну Стирол [STIR], що втратили 17.24%, Авдіївського коксохімічного заводу [AVDK] - 10.58%, Єнакіївського металургійного заводу [ENMZ] - 10.28%, Укргафти [UNAF] - 3.98%, Азовсталі [AZST] - 2.62% і Мотор Січ [MSICH] - 2.47%. У свою чергу, додали в ціні папери Західенерго [ZAEN] -3.88%, Укртелеком [UTEL] - 3.64%.

Обсяг торгів у секції акцій склав 661.8 млн грн. Більша частина обсягу припала всього на три угоди з акціями Авдіївського коксохімічного заводу [AVDK] - 341 млн грн. (1 угода обсягом 25% статутного капіталу), Азовсталі - 193.7 млн грн. (1 угода обсягом 4% статутного капіталу) і Запоріжкоксу [ZACO] - 119.2 млн грн. (1 угода обсягом 25% статутного капіталу). "Таким чином, якщо вважати ці три угоди технічними, то обсяг торгів був дуже незначним - 7.9 млн грн", повідомив Янковський.

Зовнішній новинний фон був негативним. Песимізм інвесторів викликав доповідь Міністерства торгівлі США про падіння обсягу роздрібних продажів у країні в грудні 2008 року на 2.7% в порівнянні з листопадом 2008 року. Крім того, Мінпраці США оприлюднило дані про зниження цін на імпортні товари та послуги в грудні 2008 року на 4.2% в порівнянні з попереднім місяцем. Негативний макроекономічний фон був підтриманий "негативним корпоративним фоном". На ринку стала поширюватися інформація про нові проблеми найбільших банків США - Bank of America і Citigroup Inc.

За словами аналітика, внутрішній фон також не сприяв росту вітчизняного фондового ринку. Проблеми з транзитом газу зробили всю українську промисловість заручницею ситуації. "Обмеження поставок газу для промислових підприємств неминуче позначиться на їхніх виробничих показниках за січень місяць, що ще більше погіршить і без того складну ситуацію на заводах", завив Янковський.

Таким чином, за словами експерта, газова війна призвела до падіння вартості хімічних та металургійних підприємств України (на очікуваннях як скорочення обсягів виробництва через обмеження поставок газу, так і через зростання цін на природний газ у 2009 році). На цьому тлі, ми думаємо, що індекс ПФТС може продовжити зниження і далі і опуститися до 280 пунктів уже до кінця січня 2009 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK