Фірташ: RosUkrEnergo дотувала Україну на $ 4,5-5 млрд

Фірташ: RosUkrEnergo дотувала Україну на $ 4,5-5 млрд
focus.in.ua

"Роль України полягає в тому, щоб забезпечити надійний транзит газу в Європу. Я вже тоді розумів, що, якщо українську економіку перевести на дорогий газ, виникне цілий ряд розбіжностей, які можуть призвести до кризи відносин, у тому числі в сфері транзиту", - заявив Фірташ.

Він зазначив, що у 2005 році його компанія почала дотувати вартість газу для України за рахунок прибутку, що надходить від експорту в Європі.

"Усе було збалансовано - транзит, його вартість і недорогий газ для України. Скільки б ми не піднімали вартість транзиту, цим би ми не змогли компенсувати зростання цін на газ", - заявив він.

Відповідаючи на запитання, навіщо Україні була потрібна RosUkrEnergo, він заявив, що добре розумів, як живе Україна, оскільки в нього є промислові підприємства в Україні, і, за його словами, знав, скільки заводи могли заплатити.

"Коли ми створювали контрактну базу, купили весь середньоазіатський газ. У RosUkrEnergo було близько 62 млрд кубометрів, ще приблизно 17 млрд ми могли купити в Росії за комерційною європейською ціною. Тобто азіатський газ мав певну ціну, російський газ - формулу, і більше нічого. Не вистачає тобі газу - купуй за комерційною ціною. Ми віддавали Україні близько 52-55 млрд кубометрів. І в нас залишалося ще 7 млрд плюс російський. Разом ми експортували 11 млрд", - розповів про газову схему Фірташ.

Глава RosUkrEnergo заявив, що Газпром влаштувала схема, яку він запропонував.

"Ми примудрялися купувати середньоазіатський газ дешевше, довозити його до Європи, заробляти. Нам було із самого початку зрозуміло, що Україна фізично не зможе заплатити високу ціну. Значить, потрібен був дотаційний механізм. Ми заробляли за рахунок Європи - $ 2,5 млрд на рік, закрили різницю на суму, яка пішла на дотування України, вирахували податки, і залишилося близько $ 800 млн прибутку. З них Газпром отримав свою половину, а я - свою. Але я сподіваюся, що заслужив цю половину", - заявив Фірташ Комерсантъ-Україна.

Крім того, він виступив із критикою на адресу Тимошенко, звинувативши її в тому, що вона заробляє газ за рахунок України.

"Я це придумав. Я задовольнив одночасно всіх. Я нагодував Україну, я нагодував Газпром, а за все весілля заплатила Європа. Що поганого я зробив? Різниця між мною і Тимошенко в тому, що вона заробляла на Україні, в Україні та за рахунок України. Я ніколи не заробляв гроші в Україні. А замість цього RosUkrEnergo за три роки дотувала Україну на $ 4,5-5 млрд", - додав бізнесмен.

У результаті, підкреслив Фірташ, тепер економіці України доведеться викласти понад $ 6 млрд додатково, і це в умовах кризи.

"Скажіть мені, у чому мета такої політики? Тільки заради того, щоб не було посередника в особі RosUkrEnergo, уряд готовий в кілька разів збільшити вартість газу і називає це своєю перемогою! Тоді виникає питання, а чи були взагалі переговори? Точно можна сказати, що, якщо в результаті всіх цих так званих переговорів і перестановок Україна перейде на ціну, яка вже циркулює в пресі, а це близько $ 360 за тисячу кубометрів, це буде перемогою Газпрому та Росії, а українській економіці буде нанесено серйозний збиток", - підкреслив Фірташ.

Нагадаємо, учора голова правління Газпрому Олексій Міллер заявив, що трейдер RosUkrEnergo зривав переговори Газпрому із Нафтогазом України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK