Британські вчені: Альфа-випромінювання допомагає впоратися з раком простати

Британські вчені: Альфа-випромінювання допомагає впоратися з раком простати
АР

Клінічні результати лікування виявилисянастільки успішними, що експеримент вирішили припинити достроково.

У випробуваннях нового засобу брали участь 992пацієнта, які страждають на рак простати на пізніх стадіях. У 90% випадківрозвиток цього захворювання призводить до поширення пухлини на кістковутканину, і способів остаточно вилікувати таких хворих не існує.

Половина пацієнтів отримувала нові ліки - препаратіз джерелом альфа-випромінювання - радієм-223. Інших хворих традиційно лікувалихіміотерапією, їм також давали плацебо. У результаті з'ясувалося, що у групіхворих, які отримували радій-223, кількість смертей знизилася на 30%. Пацієнти,що пройшли лікування із застосуванням альфа-частинок, прожили в середньому 14місяців. У групі, що проходила хіміотерапію - 11 місяців.

Як повідомив один із авторів дослідження КрісПаркер, на цьому етапі експеримент вирішили припинити, оскільки не надавати дієвелікування тим, хто приймав плацебо, було б неетично.

Радіація застосовується для лікування раковихзахворювань уже близько 100 років: випромінювання руйнує генетичний код раковихклітин. Проте альфа-частинки набагато більші, ніж бета-частинки, і вони шкодятьпухлинам набагато більше, ніж традиційні засоби.

"Вони більш руйнівні, - говорить докторПаркер. - Для руйнування ракової клітини досить від одного до трьох ударів.Причому для такого ж результату бета-частинок потрібно декілька тисячвлучень".

Крім того, вчені дійшли висновку, що новелікування є безпечним для пацієнтів. Як не дивно, у групі, підданій впливуальфа-частинок, побічних ефектів було навіть менше, ніж у людей, що приймалиплацебо.

Лікарі пояснюють, що альфа-частинки завдаютьменшої шкоди тканинам, що оточують пухлину. "У них дуже маленька площавпливу - усього лише кілька мільйонних метра. Тому ми можемо бути впевнені, що завдаємоудару саме там, де потрібно", - говорить Паркер.

"Думаю, що для ракових хворих це дужесуттєвий крок вперед", - додає лікар.

Висновки британських учених прозвучать наЄвропейському конгресі із проблем лікування ракових захворювань, проте вонипоки що не перевірялися дослідниками з інших країн.

Відомий британський експерт у галузі радіотерапії,директор інституту Грея Жиль Маккена назвав результати дослідження багатообіцяючими.

"Судячи з усього, це важлива робота, уякій для лікування раку простати, що поширився на кісткову тканину,використовується точно спрямована радіація, - говорить Маккена. - Цедослідження дає великі надії, і воно може бути важливим доповненням дляіснуючих підходів до лікування вторинних пухлин".

Нагадаємо, що у травні цього рокуповідомлялося, що фахівці з Американського національного інституту онкології дійшлидо висновку, що вживання кави знижує ризик розвитку раку простати.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK