Біатлон: Битва за Глобус в передолімпійському Ванкувері

Біатлон: Битва за Глобус в передолімпійському Ванкувері
АР

Через три тижні після того, як був розіграний останній комплект нагород у корейському Пхенчхані на Чемпіонаті світу, біатлоністи знову вступають в боротьбу. Нині на кону перемога в Кубку світу і такий бажаний Великий кришталевий глобус. Не може тішити той факт, що до кінця сезону залишилося всього три етапи, а інтрига до сих пір зберігається. Та ще й яка!

• АНАЛІТИКА: Бардак по-корейськи

План заходів: У Ванкувері нас чекають індивідуальні перегони, спринт та естафета.

Цікава арифметика

У чоловічому заліку поки що лідирує поляк Томаш Сікора, але відставання Оле-Ейнара Бьорндалена становить всього 23 очки, і його без проблем можна нівелювати однією перемогою (за перше місце спортсмен отримує 60 очок). А якщо згадати переможний хід Бьорндалена в Південній Кореї, то такий результат здається цілком імовірним.

З іншого боку, є австрійці й росіяни, та й той же Сікора здаватися не має наміру (міг би бути Свендсен, але норвежець пропустить етап через застуду). Так, що Бьорндалену в цей раз буде нелегко підтвердити свою гегемонію в чоловічому біатлоні і завоювати свій шостий Кришталевий глобус.

Щоправда, в одного з основних конкурентів легендарного норвежця виникли проблеми зі здоров'ям. Мова йде про росіянина Максима Чудова, у якого перед стартом етапу піднялася температура, однак біатлоніст все-таки заявився на індивідуалку і побіжить під 42-м номером (поряд з Бьорндаленом, він - 44-й).

Жіноче питання

У жіночому заліку схожа ситуація з чоловічого: поки боротьбу за перше місце ведуть німкеня Каті Вільгельм та юна шведка Хелена Йонссон, різниця між якими лише 26 очок. На відстані близько 100 очок від лідерів зупинилися торішня переможниця Кубка світу Магдалена Нойнер та норвежка Тора Бергер. І поки що складно сказати, на кого ставити.

Все залежить тепер і від стабільності у виступах, і від здатності перенести за місяць три різкі зміни часових поясів (Ванкувер-Трондхейм-Ханти-Мансійськ), так і психологічна стабільність має велике значення.

Боротьба, до речі, піде не тільки за Великий кришталевий глобус. Якщо комусь вже не під силу замахнутися на основний приз сезону, то цілком можливо завоювати один з Малих кришталевих глобусом за індивідуальні дисципліни.

Боротьба за червоні майки очікується не менш напружена, ніж за жовту. Так в ванкуверській індивідуалці за лідерство в заліку змагатимуться все ті ж Каті Вільгельм (114) і Хелена Йонссон (108), непогані шанси і у Єви Тофалві (102).

У спринті як і раніше в лідерах Каті Вільгельм, але ж і Магда Нойнер  лише на три очки позаду. Та й у тридцяти очках розтяглася пристойна група переслідування, в яку входять Тора Бергер, Хелена Йонссон, Світлана Слепцова і Дарія Домрачьова.

Українські надії

Після провального Чемпіонату світу для української збірної, важко сказати, чого чекати від наших біатлоністів на цьому етапі. Хотілося, звичайно, щоб був найкращий результат, щоб вже в цьому році траси передолімпійського Ванкувера стали фартовими для українців. І змагання, запропоновані організаторами, цьому повинні сприяти.
Не будемо забувати, що наші традиційно сильні в індивідуалці, а жіноча естафета - взагалі основна надія українських тренерів. Так, і з психологією повинно бути все гаразд, адже багато хто з українських біатлоністів вже закусили гіркоту від поразок на ЧМ, успіхами на Чемпіонаті Європи в Уфі.

• Зверніть увагу: На майбутньому етапі слід звернути увагу на срібну призерку ЧС-2009 натуралізовану словачку Анастасію Кузьміну, яка до свого срібла першості планети, додала ще й два європейські золота.
Незважаючи на ажіотаж навколо сьомого етапу Кубка світу з біатлону, який пройде на трасах зимової Олімпіади-2010, деякі спортсмени його пропустять. Хтось через свою власну хвороби, а хтось через нездужання світової економіки.

Крім уже згаданого Еміля Егле Свендсена, захворів бронхітом австрійський вундеркінд Ландертінгер, проблеми з ногою у Катрін Хітцер. Крім того, збірні Фінляндії, Словенії та Китаю заявили, що пропустять етап у Ванкувері через проблем з фінансуванням. А це означає, що етап швидше за все пропустять 10-номер загального заліку Сяньїн Лю, 13-й номер Кайсен Макаряйнен і 19-й Ванг Чунлі.
Сьомий етап Кубка світу стартує сьогодні, 11 березня, індивідуальними змаганнями і закінчиться у неділі, 16 березня, чоловічою естафетою.

7-й етап. 11-15 березня. Ванкувер, Канада
11 березня - індивідуальні перегони (жінки, 15 км)
11 березня - індивідуальні перегони (чоловіки, 20 км)
13 березня - спринт (жінки, 7,5 км)
13 березня - спринт (чоловіки, 10 км)
14 березня - естафета (жінки, 4х6 км)
15 березня - естафета (чоловіки, 4х7, 5 км)

Залік Кубка світу

Чоловіки:
1.Томаш Сікора (Польща) - 696
2. Оле-Ейнар Бьорндален (Норвегія) - 673
3. Максим Чудова (Росія) - 609
4. Еміль Егле Свендсен (Норвегія) - 599
5. Крістоф Зумман (Австрія) - 503
6. Іван Черезов (Росія) - 501
7. Міхаель Грайс (Німеччина) - 495
8. Карл-Йохан Бергмен (Швеція) - 477
9. Олександр Ос (Норвегія) - 464
10. Бьорн Феррі (Швеція) - 442 ...
20. Андрій Дериземля (Україна) - 295

Жінки:
1. Каті Вільгельм (Німеччина) - 729
2. Хелена Йонссон (Швеція) - 703
3. Магдалена Нойнер (Німеччина) - 626
4. Тора Бергер (Норвегія) - 588
5. Андреа Хенкель (Німеччина) - 552
6. Світлана Слєпцова (Росія) - 539
7. Дарія Домрачьова (Білорусь) - 535
8. Мартіна Бек (Німеччина) - 514
9. Ольга Зайцева (Росія) - 510
10. Сяньїн Лю (Китай) - 485 ...
17. Віта Семеренко (Україна) - 351
18. Оксана Хвостенко (Україна) - 344
24. Валя Семеренко (Україна) - 250.

Олена Хомик, uaSport.net


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK