ЦСКА - Шахтар: Армійці проти Гірників

ЦСКА - Шахтар: Армійці проти Гірників
ФК Шахтар

Московський ЦСКА проти донецького Шахтаря - дуже цікаве протистояння. Чемпіон України проти володаря Кубка і Суперкубка Росії.

Нинішній сезон взагалі видався дуже багатим на сюрпризи та несподіванки - дві українські команди в груповому раунді Ліги Чемпіонів, три команди в 1/16 Кубка УЄФА, ті ж три команди в наступному раунді Плей-офф. Протистояння Динамо і Спартака в 3-му кваліфікаційному раунді Ліги, українське рандеву Металіст-Динамо в 1/8 Кубка УЄФА. І ось чергова родзинка нинішнього євросезона - до Москви завітає Шахтар.

Міністр спорту проти Містера

Найголовніша зміна, яке торкнулося армійців нинішньої зими, полягало в приході на тренерський місток бразильця Зіко (він же Артур Антунес Коїмбра). Валерій Газзаєв, який допрацював сезон з високо піднятою головою (шість перемог у шести матчах в Європі), пішов, залишивши команду, що знаходиться на піку форми (про чутки, що він зробив це заради однієї команди з Донецька, зайвий раз нагадувати не будемо).

Головне завдання в екс-міністра спорту Бразилії було - не розвалитися, знайти нові можливості для мотивації підопічних, дати замайоріти новими фарбами нинішнього складу. І, варто визнати, бразильцю це, схоже, вдалося. Важкий дебют на Туманному Альбіоні проти Астон Вілли привів до гарного результату 1:1, а вдома армійці закономірно святкували перемогу (2:0). Що цікаво, і Шахтар показав абсолютно ідентичні результати з англійцями з Тоттенхемом - 2:0 вдома і 1:1 на виїзді.

ВІДЕО: Шахтар - Дніпро - 1:0

ВІДЕО: ЦСКА - Астон Вілла - 2:0

Сама кандидатура армійського наставника викликає зацікавлення. Один з кращих футболістів планети свого часу, який зумів стати Чемпіоном світу лише з пляжного футболу (і кращим бомбардиром турніру, до речі) в 1995 році. Поїхав підкоряти Європу у віці 30 років у скромний Удінезе, і ледь не став кращим бомбардиром Серії А (19 голів у дебютному сезоні (на один менше, ніж у Мішеля Платіні). До речі, лише в наприкінці минулого століття це рекордний показник для дебютантів поб'є його відомий співвітчизник Роналдо).

Будучи змушений залишити гостинний півострів через проблем з податками, Зіко відзначився при зародження японської футбольної ліги - і там же починав свою тренерську діяльність. У 1998 році Зіко допомагав Маріо Загало у збірної на Чемпіонаті світу (поразки від французів в фіналі), в 2002-му році бразилець очолив збірну Японії, виграв з нею Кубок Азії 2004-го року і вивів на Чемпіонат світу-2006, де не зміг вийти з групи.

Потім Зіко переключився на Туреччину, опинившись у Фенербахче, де став Чемпіоном, завоював Суперкубок та скоїв неймовірний, як для місцевих команд, прорив, відзначився в чвертьфіналі Ліги Чемпіонів.

Потім був узбецький Бунедкор, де за чотири місяці було і чемпіонство, і Кубок - але був провал у головній меті - поразка в півфіналі азіатської Ліги Чемпіонів. З бразильцем розсталися полюбовно, і ось так він і опинився в Москві, з якою планує пов'язати своє майбутнє на найближчі три роки.

• Пост номер один

Воротарська ланка у армійців стабільна, що втім, можна сказати і про всі лінії цієї команди. Місце в рамці вже не перший рік займає Ігор Акінфеєв. Хоча йому всього 22 роки, але є таке відчуття, що він там вічно - 48 матчів у єврокубках яскраво демонструють талант і надійність сторожа воріт збірної Росії.

Замінити його може молодий Євген Помазан - теж талановитий, відмінно себе проявив в молодіжній збірній, але не має шансів зайняти місце в рамці - поки є Акінфеєв і він здоровий - ніхто інший не стане на воротах.

Мірча Луческу теж свій вибір зробив досить чітко - Андрій Пятов, і ніяких цвяхів. Тим більше, що буде суттєва підтримка на трибунах в особі тітки і численних московських родичів Андрія - так що побажаємо йому сяяти у всій красі. А краще б трохи йому виблискувати по менше - але це прохання до захисникам. Тому перейдемо безпосередньо до них.

• Жодних альтернатив

Ще Валерій Газзаєв починав перебудову гри команди від побудови в три захисника до чотирьох. І Зіко тільки й залишилося привнести щось своє, не торкаючись фундаментальних основ. Жорсткі гравці старту - брати Березуцькі, що стали вже людським посміховищем, Сергій Ігнашевич, забиває Шахтареві вирішальний м'яч за Локомотив в рамках 3-го раунду Ліги Чемпіонів, а також черговий діамант Георгій Щенніков - приклад армійської стратегії прийшов, побачив, переміг.

17-річний лівий захисник без особливих переживань закріпив за собою місце у старті, істотно розвантаживши Юрія Жіркова при роботі на захист.

У Шахтаря ж головна проблема - як би зберегти чудову четвірку в особі Чигиринського, Хюбшмана, Кучера та Срни від жовтих карток, які потягнуть за собою дискваліфікацію на відповідний двобій. Позаду матч з Дніпром, виграний з мінімальним рахунком, попереду - Металіст, так що гірникам явно доведеться важче. Однак не будемо забувати, що й у ЦСКА теж Чемпіонат починається на вихідних - перший матч 15 березня з Сатурном на виїзді.

Нас генералами пісків звати ...

Найбільш бразильська (номінально) команда Росії проти найбільш бразильської (реально) команди України. Протистояння в центрі поля пройде в першу чергу під прапорами далекої латинської країни. У заявці у ЦСКА чотири бразильця і головний тренер з цієї країни диких мавп, у Шахтаря - п'ять.

Але з усіх армійців тільки Вагнер Лав дійсно може вважатися гравцем стартового складу, тоді як Карвальо, і Жезус, а тим більше персонаж на ім'я Рамон, не дотягують. У той час, як гравці Шахтаря в рівній мірі претендують на місце в основі). Ось і виходить, що головне питання - кількість (5) або якість (Вагнер Лав)?

Що стосується решти, то в першу чергу прийнято говорити про феноменального Тамбовського вовка Юрія Жіркова, який яскравою грою на Чемпіонаті Європи привертав увагу не одного гранда, а також аланського барса Алана Дзагоєва, метеорит увірвався в еліту російського футболу.

Юрій, що володіє феноменальною швидкістю і баченням поля, з появою Зіко став грати значно ризикуючи попереду, не озираючись на тили (в чому, безсумнівно, є і заслуга Щеннікова). Поки що Жірков лише створює моменти, забуваючи їх реалізувати. Але він дуже небезпечний.

Щодо Дзагоєва, чию силу взаємодії з Лавом змогли відчути захисники Астон Вілли, можна говорити тільки хороше. Де ж вони, наші 18-річні пацани, здатні створювати такі шедеври? Головне питання, яке задають зараз в Росії - чи проколеться не колесо?

Чи вистачить Алана, чи не вплине синдром другого сезону? Щоправда, всі забувають, що армійська молодь, якщо і засяє, то потім хоч очі закривати щоб не осліпнути (яскравий приклад - Акінфеєв і Жірков). Тож побажаємо Дзагоєву виблискувати і розкривати свій талант, але тільки не в цих двох матчах.

• Атака на ворожому коні

Вагнер Лав. Одної лише згадки цього імені достатньо для того, щоб зрозуміти, що легкого життя у захисників Шахтаря не передбачається. Форвард, у якого, якщо пішла гра, просто неможливо зупинити ніяк. Головна загроза. Але і з ним можна, і навіть потрібно справлятися.

• Серії

Як уже зазначалося, при Газзаєві команда здобула шість перемог на евроарене. Додамо сюди нічию і перемогу Зіко - і отримаємо вісім матчів без поразок, у тому числі чотири домашні перемоги. Шахтар ж з виїзних успіхів може занести собі в актив перемоги на Ноу Камп (3:2), в Базелі (2:1) і нічию в Лондоні (1:1). Висновки робіть самі.

• А судді хто?

Фігура італійського архітектора Нікола Ріццолі викликає відчутне зацікавлення. І якщо перший матч за участю української команди не викликає нарікань, то львівський поєдинок зі збірною Білорусі, що закінчився призначеним на останніх хвилинах пенальті і вирваною мінімальною перемогою України, гучним скандалом і фразою Олександра Гліба - Ви купили суддю!, змушує побачити приємне знамення в цього арбітра.

Щоправда, його кар'єрі зараз не позаздриш - після скандального матчу Інтера з Ромою (3:3) і призначеного пенальті доля-злодійка може привезти Ніколі дискваліфікацію або вигнання в нижчий дивізіон. Ось такий він, цей архітектор.

Історія питання

В офіційних матчах команди не зустрічалися, але смак протистояння в повній мірі відчули в рамках Кубка Першого каналу - Шахтар двічі перемагав 3:1 і один раз поступився 0:2. Якби Плей-офф проводились до двох перемог, то цього б вистачило. Але у нас є тільки два матчі, і в них все вирішиться. Сподіваємось на краще.

Олександр Кривицький, uaSport.net.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK