Над Землею густішає "світовий туман"

Над Землею густішає "світовий туман"
liveinternet.ru

До таких висновків прийшла група американських учених з університетів Техасу і Меріленду, яка зібрала інформацію про видимість на дорогах в ясні дні за останні 30 років, яка зберігається в архівах 250 метеорологічних станцій по всьому світу. Для підтвердження того, що видимість є гарним показником концентрації аерозолів у повітрі, дослідники використовували також супутникові дані, повідомляє Reuters.

За даними фахівців, навіть в ясні дні над Південної та Східної Азії, Південної Америки, Австралії та Африкою стоїть так званий світовий туман. Лише в Північній Америці видимість залишається досить стабільною, а за останні роки ситуація навіть трохи покращилась, наприклад, у порівнянні з Європою.

Повітря забруднюється різними аерозолями (малюсінькі тверді або рідкі частинки, що утворюються найчастіше в результаті спалювання викопних видів палива). Найбільшим джерелом смогу виявилися сажа, пил і діоксид сірки, які сильно знижують видимість. Значно засмічують повітря - промислове виробництво та лісові пожежі, відзначають експерти.

Крім цих забруднювачів атмосфери вчені виділили ще і діоксид вуглецю, а також інші так звані парникові ефекти - вони прозорі і не впливають на видимість.

За результатами дослідження, найбільш мутне повітря зареєстровано в Китаї та Індії - саме там зараз найбільш активно розвивається промисловість. У Європі ж після введення в середині вісімдесятих законів, що регулюють викиди в атмосферу, ситуація значно поліпшилася.

На думку вчених, ця інформація може роз'яснити, яким чином забруднення повітря пов'язано зі зміною клімату. Наприклад, аерозолі можуть надавати і охолоджувати, і зігрівати поверхню планети.

Раніше інша група вчених прийшла до висновку, що сірчаний фторид - газ, що використовується для боротьби з комахами, - має потужний парниковий ефект.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK