Хробаки можуть ефективно використовуватися в сучасній медицині

Хробаки можуть ефективно використовуватися в сучасній медицині
farm1.static.flickr.com

Своє відкриття спеціаліст з загоєння ран Нікі Каллум описує в British Medical Journal.

Він стверджує, якщо дозволити личинці "пастися" на відмерлих тканинах, рани, що погано загоюються очищуються в п'ять разів швидше, ніж при застосуванні стандартних методів. Так, із застосуванням цього методу медики вилікували рану за 14 днів, в той час, як застосування гелю в аналогічному випадку призвело до позитивного результату тільки через 72 дні.

Лікування хробаками було випробувано на пацієнтах з трофічними виразками ніг. Медики дійшли висновку, що силами личинок можна поспіхом очищати тканини пацієнта перед невідкладними операціями - наприклад, пересадкою шкіри, зазначає видання.

Сучасна мікрохірургія використовує і п'явки: вони спритніше відсмоктують надлишки крові з судин, які не вдається з‘єднати вчасно. "За один раз п'явка може поглинути в п'ять разів більше крові, ніж важить сама", - пояснює видання.

Лікування ран хробаками практикувалося серед індіанців майя і австралійських аборигенів. Головний хірург наполеонівської армії зауважив, що серед солдатів, в чиїх ранах плодяться хробаки, смертність набагато нижча. Метод лікування хробаками вийшов з моди з появою антибіотиків.

Нагадаємо, нещодавно американські медики використовували бактерії для винаходу нового методу оральної вакцинації, який, за твердженням вчених, скоро змусить звичний шприц зникнути у минулому.

За матеріалами : The Times (переклад ИноПресса)


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK