Вчені: У масовому вимиранні тварин винні солоні озера

Вчені: У масовому вимиранні тварин винні солоні озера
migranov.ru

Фахівці з Росії, Німеччини, Австрії та ПАР у своїй статті, опублікованій в журналі Доповіді Академії наук, зазначають, що в історії Землі було кілька періодів масового вимирання живих організмів і називають ще одну можливу причину цього процесу - підвищена емісія летючих фітотоксичних галогеновуглеводородів з гіперсолоних озер і морів.

Наприклад, сумарні викиди цих речовин (хлороформ, трихлоретилен, тетрахлоретилен, метилхлороформ) з поверхні каспійської затоки Кара-Богаз-Гол - однієї із найбільш солоних водойм на планеті - складають близько 116 тисяч тонн на рік. А загальна емісія з усіх гіперсолоних озер може перевищувати сумарні викиди світової промисловості, припускають вчені.

Речовини утворюються в процесі життєдіяльності мікроорганізмів у природних гіперсолоних озерах.

"Наприклад, в пізній пермський період у районі сучасної Європи утворилося гіперсолоне материкове мілководне море Цехштейн, площею близько 600 тисяч квадратних кілометрів", - пишуть вчені. Це море знаходилося в центрі материка Пангея приблизно там, де зараз знаходиться Сахара. Через спекотний та сухий клімат вода швидко випаровувалася і сіль відкладалася зі швидкістю 10 сантиметрів на рік. Приблизно такі ж моря, ймовірно, були і на території сучасних Північної та Південної Америк.

За розрахунками експертів, викиди з моря Цехштейн речовин-вбивць становили близько 1-2 мільйонів тонн на рік, що приблизно в десять разів більше викидів всієї сучасної промисловості. Цього було достатньо, щоб отруювати рослинність, яка була особливо вразлива в умовах спекотного клімату. Далі, речовини досягали стратосфери, що призводило до руйнування озонового шару.

Вчені зазначають, що присутність цих речовин в атмосфері могла ініціювати процес масового вимирання. Крім того, фахівці стверджують: "Швидкість, з якою вступає в силу поточне масове вимирання, вище в 1000 разів, ніж було у доіндустріальну епоху, адже глобальне підвищення температури, збільшення засух призводить до опустелення і збільшення числа гіперсолоних водойм".

Експерти не виключають повторення подібних природних катастроф у недалекому майбутньому.

Раніше активісти Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) також заявили, що через зміни клімату через кілька десятків років може зникнути чверть видів тварин і рослин.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK