Інший світ: Вчені заглянули всередину чорної діри

Інший світ: Вчені заглянули всередину чорної діри
wikipedia

Усередині чорних дір порушуються класичні закони фізики, зазначають дослідники, водночас, припустити, що спостерігач побачить всередині, говориться у статті із теоретичними основами роботи на сайті arXiv.org.

Чорними дірами називають області в просторі, гравітаційне тяжіння яких настільки велике, що ні речовина, ані випромінювання не можуть залишити їх. Вважається, що в космосі чорні діри можуть утворюватися при колапсі масивних зірок. Кордон же області, за який не виходить світло, отримав назву горизонту подій.

Автори дослідження виявили, що, наприклад, при погляді в горизонтальній площині спостерігач побачить, що випромінювання зміщено у синю область спектра, а при погляді у вертикальній площині помітить зміщення в червону область. Однак, перевірити це на практиці неможливо, оскільки гравітаційний вплив всередині діри настільки великий, що спостерігача розірве на частини, пояснюють експерти.

Вчені проводили всі підрахунки для найпростішої сферично симетричної чорної діри, радіус якої дорівнює радіусу Шварцшильда. Чорні дірки, що утворюються при колапсі зірок, мають більш складні характеристики. Однак, як зазначають автори, з часом вони стають все більш схожими на найпростіші чорні дірки.

Крім того, у березні британський фізик Стівен Хокінг, автор революційної теорії чорних дір, запропонував нове пояснення парадоксу їх існування і спростував деякі зі своїх ранніх припущень.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK