Пологи у неандертальців були влаштовані простіше, але проходили так само важко

Пологи у неандертальців були влаштовані простіше, але проходили так само важко
livejournal.com

Відповідне дослідження опубліковано у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Провідний автор публікації, професор Тімоті Уевер з Каліфорнійського університету у Девісі, за сприяння Жака Губліма з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Німеччині, уперше спробував реконструювати будову неандертальского родового каналу, застосувавши найсучасніші методи комп'ютерної томографії.

Автори дослідження відтворили будову родових шляхів по збережених тазових костях Homo neanderthalensis, виявлених у печері гори Кармель на північно-заході Ізраїлю. Згідно побудованої вченими комп'ютерної реконструкції, механізм дітородіння неандертальців був помітно простішим за механізм сучасних людей, і не передбачав перевороту новонародженого у міру проходження родового каналу.

Ученим, як вони повідомляють у своїй публікації, вдалося скласти віртуальну мозаїку з лобкової, сідаличної та клубової кісток неандерталки і порівняти результат з будовою людського жіночого тіла. Це порівняння і дозволило вченим судити про родовий канал неандертальців, який, як і у випадку примітивних гомінідів - австралопітеків і людини прямоходячої - виявився найбільш широким від лівого боку до правого уздовж усього шляху, а отже, не передбачав перевороту плоду при народженні.

Незважаючи на ці відмінності, родові канали і неандертальців і сучасних людей приблизно відповідають розміру плоду, що дозволяє припустити, що пологи для тодішніх людей були такі ж важкі, як і для жінок сучасного типу.

Поворот плоду, що здійснюється при народженні людей за рахунок змінного розміру та орієнтації родового каналу, полегшує пологи, як для породілля, так і для дитини. Вважається, що такий канал розвинувся у ході еволюції прямоходження, а також через дуже великий розмір головного мозку новонароджених. У жарких умовах Африканського клімату, де з'явилися всі представники роду Homo, їм доводилося підтримувати баланс кров'яного тиску. Найкраще для цього підходить худа статура, однак вузький таз сильно ускладнює пологи немовляти з великим розміром головного мозку.

Коли саме сталася така адаптація, вчені сперечаються до сих пір. Останки копалин гомінідів, таких як людина прямоходяча(Homo erectus), що жила 1,2 мільйони років тому, австралопітек, віком 3,1 мільйони років, а так найбільш ранній представник сучасного типу людей, що з'явився близько півмільйони років тому, мають овальний родовий канал, найбільш широкий вздовж поперечної осі - від лівого боку до правого, якщо дивитися на нього зверху.

Cучасна геометрія родового каналу людей - винахід останніх десятків тисячоліть

Однак у сучасних породіль ця геометрія більш складна - приблизно на половині шляху овальний родовий канал стає найбільш широким від живота до спини. Ця обставина змушує немовля повертатися ще в утробі матері і виходити на світ голівкою вперед. Якщо ж такий переворот не відбувається, пологи можуть пройти дуже важко і можуть бути небезпечними для життя, як матері, так і її дитини.

Судячи за цими даними, сучасна геометрія родового каналу людей - винахід останніх десятків тисячоліть. Багато вчених схиляються до думки, що вперше воно з'явилося у неандертальців, які жили 100 - 30 тисяч років тому. Їм доводилося давати життя немовлятам, мозок яких за розмірами навіть перевищував людський. Ускладнюється вивчення цього еволюційного переходу тим, що єдині останки жіночого неандертальського крижового відділу, виявлені у печері табун у горах Кармель в Ізраїлі, сильно фрагментовані.

Нагадаємо, раніше американські палеонтологи прийшли до висновку, що предки неандертальців виявляли ознаки людяності і піклувалися про розумово відсталих дітей.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK