Російський астроном оцінив ймовірність зіткнення Сонячної системи із зіркою

Російський астроном оцінив ймовірність зіткнення Сонячної системи із зіркою
sciencereview.org

Як повідомляє науковий журнал Astronomy Letters, деопубліковані розрахунки вченого, зараз Gliese 710 - зірка-оранжевий карлик - знаходиться на відстані63 світлових років у сузір'ї Змії.

"Не можна говорити, що одназірка вріжеться в іншу. Така подія майже неможлива. Але під час зближення гравітаційнеполе зірки, яка проходить, може впливатина об'єкти в Сонячній системі. Наприклад, це може викликати кометний дощ, якийможе досягти області планет-гігантів", - сказав учений в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

Астроном використовував дані зєвропейського космічного зонда Гіппарх, який визначив швидкості і положенняблизько 100 тисяч зірок на околицях Сонячної системи. Він визначив дев'ять новихзірок, які буд
уть зближуватися з Сонцем, і виявив,що один з них пройде настільки близько, що зможе вплинути на тіла нашоїпланетної системи.

"Наші статистичніпідрахунки говорять, що Gliese 710 має не тільки високу ймовірність проникнутив хмару Оорта, але також ненульову ймовірність проникнення в область, де дія зірки
,яка проходить,на об'єкти поясу Койпера буде значною", - йдеться в статті.

Хмар
ою Оорта називають велику областьза межами орбіти Плутона, де знаходяться замерзлі ядра комет, а в поясі Койперазнаходяться численні плутоіди - карликові планети. Вторгнення зірки в цю областьможе привести до різкої зміни орбіт комет, появі нових.

Зі слів Бобильова, ефект від наближенняGliese 710 не буде катастрофічним. Зазначимо, що маса цієї зіркискладає всього 0,6 маси Сонця.

Нагадаємо, раніше провіднівчені, що працюють під егідою ООН, закликали міжнародне співтовариство розробитипрограму протистояння реальн
ій небезпеці, яка виходить від космічних тіл.

Як відомо, в 2029 році астероїдАпофіс діаметром 350 метрів пройде приблизно
за 30 тисяч кілометрів від Землі. При цьому він може змінити свою орбіту так, що принаступному зближенні з Землею в 2036 році зіткнеться з нею, що призведе доперетворення в пустелю території, яка приблизно дорівнює Франції.




Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK