Наприкінці вересня закриють американський колайдер Теватрон

Наприкінці вересня закриють американський колайдер Теватрон
Reuters

За його словами,коллайдер застарів, а європейськийВеликий адронний колайдер (ВАК) значнокращий за своїми показниками. "Цейамериканський прискорювач закриють,зупинять у зв'язку з тим, що ВАК у ЦЕРНінабагато кращий за своїми показниками,дає значно більше інформації, і потребив Теватроні більше немає. Це цілкомприродний еволюційний процес, колистарий прискорювач не застосовується,і доводиться працювати з новим. Прискорювачу ЦЕРНі набагато кращий", - сказав Чу,який до свого призначення на пост головиМіненерго робив кар'єру фізика - віночолював Національну лабораторію вБерклі.

Теватрон 30 вересня вимкнутьназавжди після 28 років роботи.

Теватрон(Tevatron) - протон-антипротонний колайдер,кільцевий прискорювач, у якому стикаютьсяпучки протонів і антипротонів, бувпобудований у 1983 році. До запуску Великогоадронного колайдера в передмісті Женевивін був найпотужнішим у світі - енергіязіткнень у ньому становила близько 2тераелектронвольт (ТеВ - від цієї одиницівиміру він і отримав свою назву).

Роботуприскорювача планували завершити вкінці 2011 фінансового року, що погоджувалиіз пуском ВАКу, оскільки вже заразєвропейський прискорювач вийшов наенергію в 7 тераелектронвольт, а йогопроектна енергія становить 14 ТеВ.

Багатофізиків закликали продовжити роботуТеватрона до 2014 року, адже у багатьохаспектах може доповнити роботу ВАКу.Згідно з оцінками керівництва Фермілабі,продовження терміну роботи Теватрона,за умови, що лабораторія "затягнепаски", потребувало б додатковоблизько 35 мільйонів доларів на рікпротягом чотирьох років.

Однак усічні 2011 року міністерство енергетикиСША через складну фінансову ситуаціювідмовилося продовжити термін роботиколайдера.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK