Кіберзлочинність коштує світовій економіці $ 114 млрд на рік

Європейська криза як основна проблема світової економіки може у найближчому майбутньому відійти на другий план. Влада США вже давно забила на сполох: кіберзлочинність стрімко набирає обертів.
Кіберзлочинність коштує світовій економіці $ 114 млрд на рік
АР

Експерти впевнені: саме хакери в недалекомумайбутньому стануть загрозою номер один, змістивши тероризм. Незважаючи навіртуальність злочинів, збиток вони завдають цілком справжній. За деякимиоцінками, через кіберзлочинців щорічно світова економіка втрачає $ 114 млрд,повідомляє РБК. А США оцінили свої збитки за всі роки існування глобальноїмережі у $ 400 млрд. Це у три рази більше щорічних витрат на освіту.

Превентивні заходи вже не допомагають, і зкожним роком шкода збільшується, а злочини стають все більш"вишуканими". Найпоширеніші - це злом баз даних компаній та урядовихорганізацій, виведення з ладу промислових об'єктів. До цього, наприклад, призвелаатака вірусу на іранську АЕС у Бушері. Також широко відомі крадіжки інноваційабо технологій і, нарешті, банальна крадіжка грошей.

Ось, наприклад, одна із найбільш простих схем.Шахраї крадуть зарплатні рахунки співробітників компаній. Потім продають їх начорному ринку, де розцінки починаються від $ 3,5 за рахунок. Є й інший варіант- залишити ці дані собі й просто перевести гроші з сотень і тисяч банківськихкарт на свій рахунок. Щорічний збиток лише від такої схеми американськікомпанії оцінюю в $ 1 млрд.

Причому у хакерів немає якихось певнихпереваг, на кого направляти свої атаки. У підсумку у групі ризику опиняютьсяабсолютно всі компанії. Минулого року про кібернапади повідомили 760американських організацій, серед яких консультанти PriceWaterhouseCoopers,банки Wells Fargo і Citigroup, інтернет-магазин Amazon, IT-гіганти IBM, Intel,Yahoo, Cisco, Google, Facebook і Microsoft та виробник електроніки Sony.

Експерти говорять про тривожну тенденцію: заостанні роки кіберзлочинність стала більш організованою і почала мати формубізнесу. Дії хакерів орієнтовані на отримання довгострокового доходу. Більшетого, до збитків компаній можна віднести не лише пряму втрату від дій хакерів,але і витрати на оборону від кібератак.

У 2006 році витрати американських компаній наінформаційну безпеку склали $ 61,5 млрд. А за підсумками 2010 року показникперевищив позначку у $ 100 млрд. За минулий рік відбувся приріст майже натретину - до $ 130 млрд. У підсумку за якихось п'ять років витрати напревентивні заходи подвоїлися.

Останнім часом рівень кіберзлочинності швидкозростає в Україні. Експерти зазначають, що Україна - дуже важливий центрхакерства, поряд із Росією, Бразилією, Китаєм та меншою мірою - Індією. У цихкраїнах досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття та обмеженіможливості працевлаштування.

Однак, на думку експертів, кіберзлочинність неє негайною загрозою для українців. Наша країна в особливому становищі, адже маєодин із найнижчих у Європі рівнів підключення до Інтернету.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що Українаувійшла до трійки лідерів з DDoS-атак. За даними Лабораторії Касперського, 12%від усіх атак припадає на Україну.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK