День Землі і весняного рівнодення: у Північній півкулі настає астрономічна весна

20 березня о 13:02 за Києвом настане весняне рівнодення, а в світі сьогодні відзначають День Землі.
День Землі і весняного рівнодення: у Північній півкулі настає астрономічна весна
АР

Рівноденням називається час, колицентр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор.

У цей час Земля перебуває втакому положенні до Сонця, коли обидві півкулі, від екватора до полюсів,нагріваються відносно однаково. Це відбувається два рази в році: в деньвесняного рівнодення і в день осіннього рівнодення.

Весняне рівнодення настає, колиСонце переходить з південної півкулі небесної сфери в північну.

Внаслідок того, що проміжок часуміж двома послідовними проходженнями Сонця через ту ж точку рівнодення(тропічний рік) не збігається із тривалістю календарних років, моментирівнодення рік у рік переміщаються відносно початку календарної доби. У простійрік моменти рівнодення наступають на 5 годин 48 хвилин 46 секунд пізніше, ніж упопередній, а у високосний - на 18 годин 11 хвилин 14 секунд раніше; томумоменти рівнодення можуть припадати на дві сусідні календарні дати.

У 2000-х роках день весняногорівнодення тричі припадав на 21 березня - в 2003, 2007 і 2011 роках. В іншіроки весняне рівнодення наставало 20 березня.

З дня весняного рівнодення порироку по півкулях міняються, в Південній півкулі Землі настає астрономічнаосінь, а в Північній - астрономічна весна, яка триває до дня літньогосонцестояння (21 червня).

День Землі

Світова спільнота в деньвесняного рівнодення відзначає День Землі.

Традиція святкування Дня Землібула закладена Джоном Макконеллом, бізнесменом і видавцем, творцем прапораЗемлі. Він представив проект святкування Дня Землі на конференції ЮНЕСКО зпитань навколишнього середовища в листопаді 1969 року. Керівництвом містаСан-Франциско була видана Декларація про День Землі, і 21 березня 1970 року впершебуло організовано вшанування цього дня.

У 1971 році ОрганізаціяОб'єднаних Націй (ООН) прийняла документ Прокламація Дня Землі, в якомузазначалося, що нове бачення Землі виникло тоді, коли астронавти і космонавтипобачили й розповіли світу, наскільки гарна наша чудесна блакитна планета -будинок всього людства.

У цей день щорічно вштаб-квартирі ООН в Нью-Йорку звучить Дзвін Миру. Він починає дзвонити точно вмомент початку весняного рівнодення. Сенс цієї церемонії полягає в тому, щобпротягом хвилини, поки дзвонить Дзвін Миру, люди подумали про те, що вониповинні зробити, щоб зберегти нашу планету, усвідомити себе її громадянами йполіпшити життя всього живого на Землі.

Матеріал підготовленийКорреспондент.net з відкритих джерел


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK