В Чумацькому Шляху можуть існувати, не знаючи один про одного, більше 200 цивілізацій - вчені

В Чумацькому  Шляху можуть існувати, не знаючи один про одного, більше 200 цивілізацій - вчені
derbenevka.com

Під парадоксом Фермі розуміють протиріччя між високою ймовірністю існування розумного життя у Всесвіті і відсутністю видимих ознак цього існування.


Цей парадокс був сформульований відомим фізиком Енріко Фермі в 50-х роках минулого століття у вигляді простого запитання: "Якщо неземних цивілізацій так багато, то де вони?"  


У своїй роботі американські дослідники розраховували середню щільність розподілу розумних цивілізацій в космічному просторі, необхідну для встановлення контакту між двома із них. В якості одного з параметрів вчені розглядали так званий час життя розумної цивілізації - період, протягом якого розумні створіння посилають в космос радіосигнали. При цьому дослідники враховували, що зі збільшенням відстані сила сигналу зменшується, і його важко відрізнити від фону.   


У результаті вчені встановили, що при деяких значеннях параметрів, які входять в задачу, виходять абсолютно несподівані результати. Так, якщо встановити середній час життя розумної цивілізації в нашій Галактиці рівним 1000 років (земляни  посилають радіосигнали в космос лише близько 100 років), то в Чумацькому Шляху можуть існувати, не знаючи один про одного, більше 200 цивілізацій.
Приводом для критики нової роботи може слугувати той факт, що у своїх розрахунках вчені використовують більш складний  варіант добре відомої формули Дрейка. Ця формула, запропонована Френком Дрейком у 60-х роках минулого століття, дозволяє, виходячи з деяких припущень, визначити кількість цивілізацій в нашій Галактиці, з якими людство потенційно може вступити в контакт. Цю формулу вже неодноразово критикувати за те, що до неї входять параметри, значення яких визначити на даному рівні розвитку науки неможливо в принципі.


Між тим, в американському Хет Криці, який знаходиться за 500 кілометрів на північ від Сан Франциско (штат Каліфорнія) почав діяти незвичайний радіотелескоп. Його завдання - пошук неземних цивілізацій. Телескоп Allen Telescope Array (ATA) складається з 42 антен діаметром 6 м, однак їх кількість планується довести до 350, а це вимагає додаткових інвестицій приблизно в 25 мільйонів доларів. Творці ATA сподіваються вловити сигнали інших живих істот у Всесвіті приблизно до 2025 р.  


У свою чергу, американське космічне агентство NASA заснувало стипендію для молодих вчених, які зайняті пошуками планет за межами Сонячної системи і слідів життя на них.

 

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK