МЗС: Росія ігнорує права України на закордонну власність СРСР

МЗС: Росія ігнорує права України на закордонну власність СРСР
nostalgia2.kiev.ua

Про це сьогодні, 2 березня, заявив керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич, коментуючи заяву керуючого справами Президента РФ Володимира Кожина про те, що Україна "безпідставно" претендує на власність колишнього СРСР за кордоном.

Кирилич зазначив, що одним із перших міжнародних багатосторонніх договорів України, укладених з державами-учасницями СНД, став договір про правонаступництво щодо державного боргу та активів колишнього Радянського Союзу від 4 грудня 1991 року.

Частка України у загальній сумі активів та пасивів, до яких належить і закордонна власність колишнього СРСР, становить понад 16%, - підкреслив український дипломат.

За його словами, з цієї проблематики було укладено ряд угод і договорів, які чітко й однозначно підтвердили право України на згадану частку цієї власності. У 1994 році між Україною та Росією було підписано угоду про врегулювання питань правонаступництва щодо зовнішнього боргу та активів колишнього Радянського Союзу, але угода не була ратифікована парламентом України і тому не є чинною.

Як зазначив Кирилич, це певним чином пов'язано із тим, що РФ, всупереч взятим на себе зобов'язанням, не надає Україні інформації про розміри радянського золотовалютного запасу, алмазного фонду, закордонної власності та банківських рахунків.

"Таким чином, заяви про нібито приналежність усієї закордонної власності колишнього СРСР тільки Росії є далекими від істини і свідчать про спроби ігнорування майнових прав України, зокрема і закордонної власності колишнього СРСР", - сказав він.

"Наша позиція була і залишається незмінною: Росія - правонаступник Радянського Союзу. Усі борги колишніх республік Росія взяла на себе, крім того уся закордонна власність відійшла до Російської Федерації. Усі з цим погодилися, крім однієї колишньої республіки, а зараз незалежної країни України", - сказав Кожин.

За його словами, така позиція України є абсолютно деструктивною і завдає Росії прямої політичної та економічної шкоди.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK