Сьогодні - 195 років від дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні - 195 років від дня народження Тараса Шевченка
odessa.ua
Тарас Шевченко народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в селі Моринці Київської губернії (нині - Черкаська область) у сім'ї кріпаків. Помер 26 лютого (10 березня за новим стилем) 1861 року в Санкт-Петербурзі). Літературна спадщина Тараса Шевченка вважається основою української літератури і багато в чому сучасної української мови. Після смерті Шевченко став для української інтелігенції культовою фігурою у формуванні національної самосвідомості. 

З нагоди річниці сьогодні вранці Президент України Віктор Ющенко, прем'єр Юлія Тимошенко і спікер українського парламенту Володимир Литвин поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку в центрі Києва. 

У церемонії також взяли участь члени уряду, народні депутати та представники місцевої влади. 

О 12:00 у Національній опері України починаються урочисті збори з нагоди 195-річчя від дня народження Тараса Шевченка. У ході заходу Ющенко візьме участь у церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка і подивиться святковий концерт. 

Увечері, о 19:00 в Національній філармонії України відбудеться ще один концерт з нагоди річниці з дня народження поета. Очікується, що Віктор Ющенко відвідає і цей концерт, повідомляє офіційний сайт Президента України. 

У день народження Тараса Шевченка заходи, присвячені дню народження поета, пройдуть у багатьох містах України. В Одесі, зокрема, пройде акція Шевченко 3D, ініційована молодіжною організацією Демократичний альянс. 

О 12:30 у Міському саду в центрі міста розпочнеться присвячений Тарасу Шевченку фото-квест. Як повідомляють одеські ЗМІ, кілька команд чисельністю у 5-7 осіб, у одного з яких обов'язково буде фотоапарат, отримають по уривку з твору Шевченка і вирушать з ним по місту. Завдання команд - вигадати та сфотографувати в Одесі щось, що буде асоціюватися з отриманим уривком Шевченка. На виконання завдання учасникам відведуть близько 3-х годин, а підсумки квесту будуть підведені ввечері. 

За матеріалами УНИАН, Вікна-Одеса, Wikipedia

Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK