Литвин розповів про автономію Криму, статус вояків УПА і кримськотатарську мову

Литвин розповів про автономію Криму, статус вояків УПА і кримськотатарську мову
pravda.sebastopol.ua

Про це Литвин заявив сьогодні на прес-конференції у Сімферополі.

"Кримська автономія є і буде, - підкреслив він. - Я вважаю, що не варто демонструвати рефлексії на якісь заклики ліквідовувати автономію, тому що цього ніколи не буде".

На думку Литвина, сьогодні потрібно думати над тим, як наповнити автономію "реальним вмістом, з тим, аби Україна приростала до Криму", а також визначитися зі статусом міста-героя Севастополя.

Голова Верховної Ради України зазначив, що розвиток ініціатив і можливостей Криму багато в чому залежить від пропозицій керівництва автономії.

"А якщо вони (кримські керівники) прийматимуть і виключатимуть з партії і воюватимуть між собою, то я думаю, що руки і голови до ухвалення серйозних рішень не доходитимуть", – сказав Литвин.

При цьому він висловив переконання, що "якщо з Києва прийматимуться рішення для Криму, то, як правило, вони будуть неефективними".

Питання про надання кримськотатарській мові у Криму державного статусу необхідно вирішувати безпосередньо в автономії, - заявив Литвин.

"Я переконаний у тому, що цю проблему треба вирішити просто в Криму, - підкреслив Литвин. - Має бути спокійний зважений підхід для того, щоб не було протистоянь, не було ще однієї лінії водорозділу".

Голова парламенту звернув увагу, що в даному питанні потрібно "радитися з людьми, аби у нас не приймалися рішення силовим способом", оскільки "це призведе до протистояння".

"Якби була моя воля, я б заборонив українським політикам говорити на мовну тему, на теми релігії і на тему міжнаціональних стосунків. Це дуже тонка, чутлива сфера, де необхідно працювати чистими руками з глибоким знанням тем, довкола яких ведуться дискусії", - зазначив Литвин.

Також спікер вважає, що історики повинні детальніше вивчити питання про надання воїнам Української повстанської армії статусу ветеранів війни.

"Потрібно ці спроби залишити вченим і дослідникам", - сказав Литвин, коментуючи на прохання журналістів ініціативу Президента Віктора Ющенка щодо примирення воїнів УПА і ветеранів Великої вітчизняної війни.

Голова ВР сказав, що не варто "переконувати людей у своєму баченні" і змушувати їх думати, що " це є твоїм внутрішнім переконанням".

Литвин підкреслив, що потрібно виходити з необхідності консолідації суспільства, а не розколювати його по цій лінії. "Я як історик можу сказати, що це дуже складна проблема і одним наскоком її не вирішити", - сказав голова Верховної Ради.

Він додав, що в цьому питанні "потрібна нормальна, серйозна розмова". "А то у нас так дійде до того, що не та перемога і не ті переможці", - сказав Литвин.

Як повідомлялося, Литвин вважає недоцільним виносити на всенародний референдум проекти Конституції України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK