Ющенка і Тимошенко чекають на саміті ЄНП у Брюсселі

Ющенка і Тимошенко чекають на саміті ЄНП у Брюсселі
Сайт Президента

Газета нагадує, що історія відвідування самітів ЄНП українськими лідерами супроводжувалася низкою конфліктів.

Уперше Ющенко і Тимошенко перетнулися на саміті восени 2007 року в Лісабоні, де Президент відкрито критикував поведінку Тимошенко в ході переговорів про створення коаліції, а представники Секретаріату Президента намагалися зірвати їх заплановану спільну прес-конференцію.

У березні 2008 року, пише газета, на саміт ЄНП у Брюсселі також запросили обох українських лідерів, але в останній момент Тимошенко відмовилася від участі в цьому заході нібито під тиском Секретаріату.

"Тоді представники керівництва ЄНП стали на сторону Тимошенко і підтримали її в усіх питаннях, пов'язаних з внутрішнім протистоянням. Ющенко наслухався закидів на свою адресу і прийняв емоційне рішення перервати взаємини з ЄНП", - пояснив Коммерсантъ-Украина співбесідник у дипкорпусі. Після інциденту в Брюсселі Ющенко перестав відвідувати саміти, не відповідаючи на запрошення, що надходили з офісу ЄНП.

Тим не менше сьогодні в СП воліють не згадувати про перший конфлікті. "Саміт ЄНП - це чудове місце зустрічі з представниками європейської політичної еліти. У даний момент ми пропрацьовуємо можливість низки двосторонніх переговорів у рамках цього заходу. У нас амбітні плани", - заявив учора виданню заступник глави Секретаріату Андрій Гончарук.

За словами віце-прем'єра Григорія Немирі, Юлія Тимошенко також візьме участь у саміті ЄНП, так що 19 березня на заході Україну представлять обидва керівника держави. Втім, дипломати зазначають, що українським політикам буде непросто переконати європейців у тому, що вони помирилися.

"Гарним знаком примирення було б, якби Тимошенко і Ющенко прибули в Брюссель або відлетіли до Києва на одному літаку. Але мені здається, що цього не станеться", - заявив виданню дипломат однієї з країн-членів ЄС.

Як відомо, ЄНП об'єднує партії країн-членів Євросоюзу і є най впливовішою у ЄС. Статус спостерігача в ЄНП мають три українські партії - Народний рух України, Народний Союз Наша Україна і Батьківщина.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK