У Києві встановлять пам'ятний камінь на честь Мазепи

У Києві встановлять пам'ятний камінь на честь Мазепи
4post.com.ua
Про це повідомили у прес-службі Київської міської державної адміністрації, зазначивши, що очікується, що у відкритті цього меморіального знаку візьмуть участь Президент України Віктор Ющенко, представники центральних органів державної влади та КМДА.

Як розповів заступник голови КМДА Сергій Рудик, відповідальний за координацію заходу, урочистості приурочені до 370-річчя від дня народження Мазепи. Їх основна мета - увіковічнити пам'ять цієї видатної історичної постаті - справжнього патріота та державного діяча, який багато зробив для Києва та України.

"У 2007 році за моїм депутатським поданням Київрада перейменувала вулицю Січневого повстання на честь Івана Мазепи, у 2009 - міська влада встановлює пам'ятний камінь. Такі люди, як Мазепа, гідні того, щоб бути увічненими у назвах київських вулиць, монументів та пам'ятних знаках, встановлених у столиці. І робота міської влади у цьому напрямку триватиме", - сказав Рудик.

За інформацією КМДА, у 1690-1696 роках за кошти гетьмана Мазепи на сучасній площі Слави (Київ) була побудована нова велика церква - храм Святого Миколая. Його побудував талановитий архітектор Осип Дмитрович Старцев. У 1821 році храм був переданий у розпорядження військового відомства. Із того часу собор став храмом-символом військової слави, та за ним закріпилася назва Свято-Миколаївський військовий собор. Тут правили молебні у пам'ять про загиблих воїнів та у дні військових перемог.

За свідченнями сучасників, храм Святого Миколая був кам'яним, одноповерховим, побудованим в архітектурних формах українського (мазепинського) бароко. Живопису та мозаїк всередині не було. Але храм мав надзвичайної краси іконостас - різьблений із дерева, позолочений, який складався аж із семи ярусів. Іконостас Миколаївського собору називали одним із найкращих у Києві.

Паломники Миколаївський собор поважали за те, що у ньому зберігалися мощі св. Іоанна Златоуста.

У 1934 році Свято-Миколаївський військовий собор був зруйнований більшовиками. Згодом, на його місці був побудований Палац для дітей та юнацтва Піонер.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK