МЗС назвало емоційною реакцію Росії на домовленості щодо ГТС

МЗС назвало емоційною реакцію Росії на домовленості щодо ГТС
mignews.com.ua

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв.

Він зауважив, що модернізація української ГТС, за якою транспортується 80% російського газу споживачам в Європейському Союзі, дозволить збільшити її надійність і функціональність.

"Ми дуже задоволені, що нам вдалося налагодити з ними конструктивну співпрацю", - сказав Єлісєєв і підкреслив, що ці фінансові інститути визнають право власності України на національну газотранспортну систему.

Дипломат також підкреслив, що Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, а також Європейський інвестиційний банк, які підписали на початку тижня декларацію про участь у фінансуванні модернізації української ГТС, надають кредити на дуже вигідних умовах.

"Ми показали, що не на деклараціях, а практичним способом намагаємося інтегруватися в енергетичний ринок ЄС", - сказав він, додавши, що "інтерес Україна не тільки відстояла, а й зафіксувала й розвинула".

При цьому він назвав емоційною реакцію російських високопоставлених осіб на відповідні домовленості.

"Що тут поганого, і де тут загроза для інтересів РФ?", - сказав Єлісєєв.

Заступник міністра зазначив, що Україна готувала цю конференцію на прозорих та відкритих засадах, додавши, що рішення про її організацію було оголошено ще в березні минулого року на засіданні Ради Україна-ЄС.

За словами Єлісеєва, тези, які передбачено в декларації, випливають із домовленостей між Україною та ЄС в підписаному ще в грудні 2005 року меморандумі про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі.

"У цьому меморандумі майже 4 роки тому було чітко прописано: дві сторони здійснюватимуть заходи для розвитку та модернізації інфраструктури енергетичної галузі ... Україна і ЄС будуть співпрацювати для полегшення залучення необхідних інвестицій в енергетичну галузь як з боку міжнародних фінансових інститутів, так і приватних інвесторів", - сказав він.

Єлісєєв додав, що українці ще в грудні минулого року запросили представників Росії на конференцію.

"Сподіваюся, емоції (російських високопоставлених осіб) вщухнуть ... і ми спільними зусиллями: Україна, міжнародні фінансові інститути, і - дай Бог - приватний капітал і РФ будуть конструктивно, плідно та взаємовигідно працювати з метою модернізації української ГТС", - сказав він .

***

23 березня за підсумками міжнародної енергетичної конференції в Брюсселі було підписано спільну заяву між урядом України, Єврокомісією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та Світовим банком.

Згідно із документом, уряд України зобов'язується забезпечити незалежність оператора газотранспортної системи України, забезпечити прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховищ на прозорих комерційних умовах і під контролем регуляторного органу та інше.

Водночас, російська делегація покинула конференцію, оскільки її інтереси в заяві не було враховано.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна залучить Росію до проекту модернізації.

У свою чергу, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін висловив побоювання, що в результаті підписання декларації із модернізації української газотранспортної системи Україна може втратити над нею контроль.

У вівторок, 24 березня, президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія відкладає міжурядові консультації з Україною в зв'язку з прийняттям меморандуму про розвиток ГТС України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK