Дві українки мають намір подати у суд на польських прикордонників за хамство

Дві українки мають намір подати у суд на польських прикордонників за хамство
lenta.ru
Про це розповіли самі українки, які воліли не називати свої прізвища.

29-річна Ірина повідомила, що її разом зі знайомою (теж громадянкою України) 24 березня вночі затримали німецькі прикордонники у Німеччині, через територію якої вони їхали автобусом із Польщі в Італію зі шенгенською візою, виданою польським консульством.

За словами Ірини, німецькі прикордонники після декількох годин допиту, не пояснивши причини затримання, передали їх працівникам польської прикордонної служби, які, свого часу, звинуватили жінок у незаконному отриманні візи. При цьому польські прикордонники не надали жодних доказів незаконного отримання візи.

Українка сказала, що польські прикордонники не показали документа, на підставі якого їх затримали, й ініціювали порушення адміністративної та кримінальної справи проти них.

Як стверджує українка, прикордонники не дозволяли зв'язатися із представником консульства, адвокатом, і протягом декількох годин не давали зателефонувати близьким, а перекладач, який був присутній на допитах, дуже погано знав російську мову, і перекладав лише частину з того, що було написано у протоколі затримання.

Українка сказала, що прикордонники змушували їх підписати протоколи затримання, погрожуючи тривалим тюремним ув’язненням, якщо жінки цього не зроблять.

Ірина повідомила, що польський суд засудив їх на 2 роки умовно і прийняв рішення про депортацію з країни терміном на 3 роки з можливістю продовження до 5 років, якщо українки не покриють витрат за своє утримання у камері.

Інша затримана українка, 22-річна Олена, повідомила, що підписала документ із визнанням своєї провини, бо не могла витримати умов, у яких їй довелося перебувати.

Українка зазначила, що один із прикордонників, який супроводжував їх до кордону 31 березня, здивувався, чому їх затримали, коли побачив їхні паспорти та візи. "Я сам, чесно кажучи, не розумію, чому вас депортують", - процитувала вона слова прикордонника.

Прес-секретар Лужицького відділу прикордонної служби Польщі Йоанна Возняк не стала коментувати звинувачення на адресу працівників цього відділу у непристойній поведінці та порушенні прав двох громадянок України.

У відповідь на письмовий запит прес-секретар зазначила, що українки мають право подати скаргу на дії працівників прикордонної служби.

Вона запевнила, що працівники прикордонної служби інформують про причини і законні підстави затримання, а також про права, які мають затримані, зокрема право на скаргу.

Як повідомлялося, на початку року громадянка України, 26-річна викладачка польської філології Львівського університету Ірина Фріс подала до суду на працівників Лужицького відділу прикордонної служби Польщі. Райсуд польського міста Згожелець відхилив позов громадянки України Ірини Фріс, однак доручив прокуратурі провести розслідування щодо образи українки.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK