Затримання торговців плутонієм: нові подробиці

Затримання торговців плутонієм: нові подробиці
dni.ru

За словами поінформованого джерела Ъ-Україна в СБУ, затримання стало завершальним етапом спецоперації, яку спецслужба проводила протягом трьох років.

У п'ятницю, 10 квітня, на в'їзді в Заліщики з боку села Зелений Гай затримано мікроавтобус Volkswagen T2, в якому виявили військовий контейнер з радіоактивним матеріалом, пише газета.

Мікроавтобус супроводжував легковий автомобіль Chevrolet, за кермом якого, зазначає видання, знаходився депутат Тернопільської облради. У цей час на заправці їх чекав третій учасник злочинної групи, у якого, за інформацією очевидців, було вилучено $ 30 тисяч і велику суму в гривнях.

Факт затримання депутата обласної ради підтвердив голова Тернопільської облради Олексій Кайда. "Прокуратура проінформувала мене, що взято під варту депутата Тернопільської обласної ради. Прізвище цього депутата я поки що не називатиму", - заявив Кайда.

Від продажу радіоактивних матеріалів підозрювані могли заробити як мінімум $ 10 млн, оскільки, за інформацією СБУ, в контейнері знаходилося 3,672 кг плутонію-239. На думку експертів, це старі радянські запаси, які, ймовірно, було викрадено з військових складів.

Як повідомив учора на брифінгу Валентин Наливайченко, попередньо встановлено, що контейнер виготовлено на одному з підприємств на території Росії в радянські часи. Його перемістили в Україну з території однієї з сусідніх держав, і він опинився в розпорядженні двох регіональних приватних підприємців та депутата обласної ради.

Увечері 10 квітня затримані автомобілі опломбували, а на наступний день львівське спеціалізоване підприємство Радон забрало контейнер, який за вказівкою Наливайченка передано в МНС на експертизу. За інформацією експертів, вилучені радіоактивні речовини використовуються у виробництві міні-ядерних, так званих "брудних" бомб.

Про те, що це дійсно небезпечний радіоактивний матеріал, говорить і той факт, що пристрій при вимірюванні радіації співробітниками Заліщицької районної санстанції зашкалювало (очевидці називають показник приладу більш 3000 мкР на годину).

Як повідомлялося, в липні минулого літа двоє учасників організованого злочинного угруповання за $ 5 млн намагалися продати партію цезію та збагаченого урану.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK