Сьогодні в Україні відзначають Міжнародний день миротворців ООН

Сьогодні в Україні відзначають Міжнародний день миротворців ООН
mil.gov.ua

За сімнадцять років миротворчої діяльності українських військових Україна увійшла в першу двадцятку активних держав-миротворців. У рамках співробітництва з НАТО та ООН українські миротворці побували в Косово, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Іраку та інших гарячих точках.

Найчисленніший контингент - у Ліберії, де близько трьохсот українських пілотів за допомогою вертольотів забезпечують повітряне супроводження делегацій, перевезення вантажу, евакуацію населення, охорону кордону і тому подібне. Напередодні свята представник Генерального секретаря ООН в Ліберії Елен Маргарет Лой заявила, що ООН пишається українськими миротворцями, і нагородила їх медалями "за службу миру".

Водночас, в Україні миротворці, готуючись до серйозних завдань, нерідко стикаються з такими проблемами, як відсутність мастил, грошей на пальне для тренувальних польотів, коштів для обслуговування аеромобільної та наземної техніки. Причому, Україна отримує щороку понад сто мільйонів гривень компенсацій за участь у місіях. За участь українських миротворчих контингентів у міжнародних миротворчих операціях в 2008 році до загального фонду Державного бюджету України надійшли компенсаційні виплати у розмірі 103,4 млн грн.

За роки місій Україна втратила 47 військових, серед них одна жінка. Ще понад 100 військовослужбовців отримали поранення.

Як повідомлялося 9 квітня, Україна вперше відправила до Косово 98 українських морських піхотинців.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK