В Україні розпочався рух за легалізацію домашньої форми навчання

В Україні розпочався рух за легалізацію домашньої форми навчання
АР
На даний момент, ініціативна група проводить збір підписів під електронною петицією Про надання права на домашнє навчання дітей в Україні.

На думку авторів петиції, щороку зростає кількість батьків, які хочуть самостійно виховувати і навчати своїх дітей. Батьки, які шукають альтернативу шкільного навчання, доходять висновку, що для пересічної української дитини альтернативи на даний момент просто не існує.

"Право навчатися вдома у формі екстернату мають лише певні категорії дітей. Батьки інших дітей не мають права самостійно обирати для них форму навчання. Таким чином, в Україні право на освіту є обов'язком отримувати її лише у суворо визначеному порядку, що в свою чергу вже не є правом, а є істотним обмеженням прав і свобод громадян ", - йдеться в петиції.

Водночас, зазначають автори повідомлення, законодавство майже 50 країн світу дозволяє батькам обирати домашнє навчання для своїх дітей і проходити з дітьми шкільну програму вдома. Деякі країни (Канада, Австралія), як повідомляється, навіть заохочують домашнє навчання і підтримують батьків фінансово і організаційно.

"У Російській Федерації, реалії у сфері освіти якої більш наближені до українських, ніж американські чи канадські, в 2005 році також були внесені зміни до законодавства і домашнє навчання стало можливим для будь-якої дитини", - зазначили автори петиції.

Вони вважають, що українські батьки також повинні мати право вільно обирати для своїх дітей домашнє навчання. Під правом на домашнє навчання, як повідомляється, мається на увазі право будь-якої дитини з будь-якого класу не відвідувати школу і освоювати шкільну програму поза межами школи (вдома, самостійно або за допомогою батьків або репетиторів, у позашкільних закладах) з регулярним проходженням атестації для одержання атестату про середню освіту.

Як свідчить практика зарубіжних країн, домашнє навчання, здатне дати дитині кращі знання за більш короткий термін і без стресів. "Це безперечно сприятиме збереженню здоров'я дітей при кращому засвоєнні ними шкільної програми. Також збільшення кількості дітей, які навчаються вдома дозволить державі скоротити витрати на матеріально-технічне забезпечення шкіл, знизить наповненість класів, навантаження на вчителів", - йдеться у зверненні.

Крім того, на думку авторів петиції, до системи домашнього освіти також повинні входити домашні дитячі садки, не тільки тому, що дошкільних закладів не вистачає, але перш за все тому, що сімейне виховання в ранньому віці є дуже важливим для дітей.

"Оскільки українські родини переважно молоді, то виникає потреба в законодавчому врегулюванні та стимулюванні створення домашніх дитячих міні-садків. Це повністю вирішить проблему соціалізації та навчання дошкільнят, у тому числі тих, які не відвідують дошкільні заклади, але будуть відвідувати школу", - заявили автори петиції.

Як повідомив автор петиції Наталія Толмачова за перший місяць зібрано понад двохсот голосів.

"Кількість батьків, які цікавляться альтернативними формами отримання освіти і які хочуть мати право вибору форми загальної середньої освіти для власних дітей постійно зростає", - зазначила вона.
За її словами, це чудово видно з інтернет-форумів і блогів, де люди все частіше пишуть про те, що в Україні батьки повинні отримати право вибору форми навчання для своїх дітей.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK