Фотогалерея: Сталін у Запоріжжі. Без жертв не обійшлося

Фотогалерея: Сталін у Запоріжжі. Без жертв не обійшлося
Reuters

Напередодні суд заборонив проведення будь-яких акцій у цьому місці комуністам і представникам ВО "Свобода". Проте перші організували відкриття пам’ятника під виглядом зустрічі народного депутата від КПУ Олексія Бабуріна з виборцями.

Представники політичних сил національного спрямування не стали цьому заважати. Близько 10:00 понад 30 активістів з прапорами ВО "Свобода", НРУ та НУНС зібралися біля бібліотеки імені Горького, звідки розпочалася їхня хода до мерії. Щойно вони стали спілкуватися з журналістами, як з групки пенсіонерок, які спостерігали за цим, у їхній бік полетіло кілька яєць.

Представники правих сил у супроводі міліції підійшли до мерії, де вимагали зустрічі з владою, проте з ними ніхто так і не зустрівся. Лише вийшла прес-секретар міського бурмістра і повідомила, що наразі всі зайняті.

На відкритті пам’ятника представників міської влади також не було. Туди прийшов лише голова райадміністрації Ленінського району Запоріжжя Володимир Кияниця, але виключно через свої політичні переконання.

Захід розпочався із запізненням, після 12:00. На нього прийшло близько тисячі ветеранів і пенсіонерів. Для них приготували лише кілька десятків стільців. Спочатку гостям дали послухати аудіозапис промови Сталіна після проголошення перемоги у Великій Вітчизняній війні. Потім перед прихильниками комуністичних ідей виступили Олексій Бабурін, харківський пенсіонер Іван Шеховцов, який пожертвував на спорудження пам’ятника 50 тисяч гривень, голови ветеранських організацій.

Після урочистої частини з пам’ятника, що являє собою 2,5-метровий силуміновий бюст на гранітному постаменті, зняли білу накидку.

Однак цю подію через неналежну підготовку, зважаючи на солідний вік присутніх, затмарила низка інцидентів. Багатьом людям після годинного стояння на сонці ставало зле. Ще до відкриття пам’ятника від серцевого нападу померла жінка.

Потім різко погіршилося самопочуття у ще кількох людей, один з них упав. Швидку викликали із півгодинним запізненням, причому організатори заходу не квапилися це робити, проте кидалися на журналістів, які намагалися це засняти. Міліція не втручалася у конфлікт.

Після того, як лікарі забрали двох постраждалих до лікарні, інших ветеранів запросили скуштувати солдатської каші.

Репортаж з відкриття пам’ятника Сталіну у Запоріжжі дивіться у новій фотогалереї Новинаря.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK