Євросоюз не вважає Тимошенко і Луценка політв'язнями - єврокомісар

Євросоюз не вважає Тимошенко і Луценка політв'язнями - єврокомісар
YES

Журналіст видання поцікавився, чому ЄСпостійно виділяє справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко серед списку справ,порушених стосовно колишніх українських чиновників.

"Я ніколи не говорив, що мова йде тількипро неї, є й інші питання. А коли я як приклад посилаюся на справу Тимошенко, язавжди кажу, що це - доказ існування проблем в Україні", - заявив Фюле.

При цьому, парирував журналіст, вимога продекриміналізацію стосується її справи, і виходить, що Валерій Іващенко, ЮрійЛуценко та інші можуть залишитися за ґратами, хоча їх, так само як і Тимошенко,вважають політичними ув'язненими. "Ні, вони не є політичними ув'язненими.Ми не вважаємо нікого з них такими", - відповів комісар ЄС.

"Я бачу чітку відмінність між проблемнимивипадками в Україні і політичними в'язнями Білорусі, за якими ми визнаємо такийстатус. В Білорусі їх арешт став наслідком того, що вони виступали протидиктатури Лукашенка. А в Україні виникають питання про якість законодавства іпро рівень незалежності судової системи. У той же час ми бачимо, що ваша влададокладає зусиль для виправлення наявних недоліків ", - додав Фюле вінтерв'ю Ъ-Украина.

За його словами, декриміналізація економічнихзлочинів - тільки частина процесу, цим справа не обмежиться. "Ми бачимо,як Київ докладає зусиль для створення системи, яка стане набагато ближчою доєвропейських цінностей. У конкретному випадку, у справі Тимошенко, ми отримализапевнення на найвищому рівні, що українська влада усвідомлює складністьситуації, її підтекст, розуміє неоднозначність звинувачення екс-прем'єра затими статтями, на яких ґрунтується сьогодні процес у її справі", -зазначив він.

"Нас запевнили, що Київ щиро зацікавленийу вирішенні цього питання. Я ж зазначив, що в України будуть складнощі, якщоколишнього прем'єр-міністра та її колег посадять, ґрунтуючись на законодавстві,коріння якого сягає в радянську судову систему. До речі, якщо ви вивчите законикраїн-членів ЄС, то навряд чи знайдете там статті, подібні до тих, за якимипроходить Тимошенко", - додав чиновник ЄС.

Він також вкотре наголосив, що політичнаборотьба в жодному разі не повинна проводитися з використанням Кримінальногокодексу. "Ми віримо, що остаточне судження з приводу того, що було не так,і яка міра відповідальності політика, має забезпечуватися в результаті виборів.Важливо дати політикам можливість змагатися один з одним і переконувативиборців, що вони не тільки пропонують країні правильне майбутнє, а й правильнодіяли в минулому", - зазначив Фюле.

***

Як відомо, в Києві триває судовий процес усправі Юлії Тимошенко. Екс-прем'єр-міністра звинувачують у перевищенніповноважень при підписанні газових контрактів з Росією.

Натомість в Євросоюзі наполягають, щоТимошенко повинна взяти участь у майбутніх парламентських виборах, і заявляють,що тюремний строк Тимошенко погіршить відносини між Україною та ЄС.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK