Депутат Одеської облради від Партії регіонів зізнався, що має подвійне громадянство

Депутат Одеської облради від Партії регіонів зізнався, що має подвійне громадянство
dumskaya.net
"Сьогодні багато правоохоронних органів займаються Олександром Пресманом. Якщо я сьогодні депутат облради і, можливо, один з кандидатів у депутати Верховної Ради, то, напевно, на це питання всі вже відповіли", - сказав депутат.

За його словами, він має паспорт вже близько 10 років.

"Насправді, я в 2001 році отримав американський паспорт, і від цього не відмовляюся. Протягом десяти років він у мене (термін дії, - ред.) закінчився", - уточнив Пресман.

Депутат підкреслив, що він не бачить юридичних проблем у цьому питанні.

"Я є громадянином України ... Немає такого закону, який заперечує друге громадянство. Є для цього правоохоронні органи, є ВВІРи в Одеській області, де мені видано цивільний паспорт ...", - підсумував депутат.

Коментуючи цю заяву Пресмана, в той же час народний депутат України Юрій Кармазін заявив, що після закінчення терміну дії паспорта, Пресман залишиться громадянином США.

"Депутат Одеської облради від Партії регіонів Пресман не обманув журналістів, він був і залишається, наскільки мені відомо зі солідних джерел, громадянином США. Причому термін дії його паспорта може закінчитися, але термін дії громадянства не закінчується", - зазначив політик.

Також Кармазін засумнівався в законності перебування Пресмана на посаді депутата.

"Що стосується заяви Пресмана, то хочу нагадати, що закон України про вибори місцевих рад передбачає, що депутатом місцевої ради може бути тільки громадянин України. Про осіб з подвійним громадянством там мова не йде. Таким чином, він не повинен був отримати депутатський статус" , - підкреслив народний депутат.

На думку народного депутата, "не можуть такі люди займати виборні посади в органах влади - це (подвійне громадянство, - ред.) є підставою для недовіри їм у здійсненні важливих функцій".

Разом з тим, акцентував Кармазін, "відповідно до чинної Конституції, у громадянина України може бути тільки одне громадянство - українське. Іншого бути не повинно. Хоча не передбачена автоматична втрата українського громадянства у зв'язку з набуттям громадянства іншої країни, тому й існують такі випадки".

"Наприклад, у Харківській області навіть суддя отримав російське громадянство, продовжуючи виконувати посадові обов'язки - лише пізніше відмовився від другого громадянства. Є подібні факти подвійного громадянства і в Криму, на Буковині", - підкреслив Кармазін.

Він також прокоментував статтю 19 Закону України про громадянство, яка говорить про втрату громадянства України в разі добровільного прийняття громадянства іншої держави.

"Поки цю статтю багато представників влади тлумачать по-різному, існує велика проблема. Можна її доповнити, наприклад, словом "автоматично". Хоча зрозуміло, що може бути тільки одне українське громадянство - і більше ніяких записів не потрібно", - зазначив політик.

У Відділі громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Одеській області від будь-яких коментарів з приводу публічного визнання депутата облради в наявності подвійного громадянства відмовилися.

"У нас немає офіційних відомостей про це. Якщо отримаємо через Відділ з громадських зв'язків УВС таку заяву, будемо належним чином реагувати", - додала начальник відділу Тетяна Цуркан.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK