Патріарх Філарет пояснив, чому Константинополь відмовився дати УПЦ КП автокефалію

Предстоятель УПЦ КП Філарет заявляє, що останнім часом відносини Української православної церкви Київського Патріархату з Вселенським патріархом Варфоломієм ускладнилися.
Патріарх Філарет пояснив, чому Константинополь відмовився дати УПЦ КП автокефалію
byut.com.ua

Про це патріарх Філаретзаявив на прес-конференції у Чернівцях.

Вінсказав: "Контакти між Київським і Константинопольським патріархатами неприпинилися, але вони ускладнилися через відносини між Москвою іКонстантинополем. Константинопольськийпатріархат хотів би бачити українську церкву автокефальною. Це його позиція. Але дляцього українському православ'ю потрібно об'єднатися".

"Цевідсутність єдиної української православної церкви є перешкодою для визнанняКонстантинополем автокефалії української церкви. Тобто, нам спочатку потрібнооб'єднатися, а потім ця церква буде визнана Константинополем. А щоб нас невизнали, Москва робить все для того, щоб українське православ'я не об'єдналося.Томупроцес цей триває. І контакти наші з Константинополем, і не тільки, ми маємо. Контактуємотакож з Єрусалимським патріархом, з Румунською церквою, Грецькою, Грузинською,Чорногорською церквами. Є в нас контакти з православними церквами. І вони намкажуть: потерпіть, всебуде, будете ви визнаною автокефальною православною церквою", - зазначивпатріарх Філарет.

Щодонамірів Вселенського патріарха надати автокефалію УПЦ КП під час візиту в 2008році до України глава Філарет сказав: "Коли Москва почала на Вселенськогопатріарха дуже тиснути, а наш Президент Віктор Ющенко наполягав на тому, щобКонстантинопольський патріарх визнав Київський патріархат, то Вселенськийпатріарх запропонував нам модель, яканас абсолютно не влаштовує".

Зайого словами, ця модель полягала в тому, щоб увійти до складу Константинопольськогопатріархату, і тоді отримати визнання в його складі.

"Скажіть,хіба нам таке визнання потрібно? Якщо б ми хотіли залишатися рабами, то ми ббули рабами і Москви. А нам одне рабство пропонували замінити іншим рабством.Нам рабство не потрібно. Ми хочемо мати свою церкву. І тому цю пропозиціюКонстантинополя ми відкинули",- заявив предстоятель УПЦ КП.

Якповідомлялося, раніше Філарет написав Президенту Віктору Януковичу листа прополітику Кремля щодо України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK