Корреспондент: Три чверті українців ніколи не були за кордоном

Три чверті українців ніколи не залишали межі батьківщини, пише у свіжому випуску видання Корреспондент. Експерти вважають, що домосіди, які мають спотворені уявлення про світ, не можуть якісно змінити на краще життя у своїй країні.
Корреспондент: Три чверті українців ніколи не були за кордоном
Корреспондент

За даними опитування Research andBranding Group, 77% українців не були за кордоном жодного разу. А українців,котрі побували далі від Росії, Єгипту і Туреччини – наприклад, у країнах ЄС,США чи Канаді, - 17%, констатують результати спільного дослідження фондуДемократичні ініціативи та Центру Разумкова. Київський міжнародний інститутсоціології з'ясував, що 36% з них не виїжджали навіть за межі рідного регіону.

Водночас, згідно з данимиEurostat, щорічно за кордоном бувають 76% бельгійців, 53% голландців, 40%словаків, 32,5% німців і 15% поляків. Для порівняння: з України щорокувиїжджають за кордон лише близько 5% її мешканців. Крім того, в Німеччині,Австрії, Словаччині, Чехії 90% молоді як мінімум одного разу побували закордоном. Тоді як аналогічний показник для українців - лише близько 22%.

На думку експертів, українці малоподорожують через низький достаток: за даними Центру Разумкова, 41%співвітчизників їх доходів вистачає тільки на харчування та товари першоїнеобхідності, а ще 14% ледве зводять кінці з кінцями. Корреспондент пише, що несприяють далеким подорожам і візові бар'єри і консерватизм, що виробився ще зачасів СРСР з його залізною завісою.

Видання зазначає, що наслідкитакого осілого способу життя значні: вузький кругозір, в тому числі спотвореніуявлення як про власну країну, так і про світ, убогий життєвий досвід і, вкращому випадку, - лише академічні знання в основної маси населення.

"Все це позбавляє країну ґрунтудля продуктивних реформ", - заявила професор Абердинського університетуКлер Уоллес, яка спеціалізується на дослідженнях східноєвропейської міграції."Ті, хто побував за кордоном, привозять з собою новий практичний досвід,який може бути недоступним в Україні. Дуже шкода, що українці мало подорожують,адже вільне переміщення приносить величезні переваги як країнам, які приймаютьприїжджих, так і їх "донорам", - резюмує експерт.

Експерти також зазначають, що міжпоглядами співвітчизників, які поїздили за кордон, і всіма іншими лежитьпрірва. Приміром, за даними дослідження фонду Демократичні ініціативи та ЦентруРазумкова, лише 45% українських домосідів підтримують євроінтеграцію України,тоді як серед тих, хто бував у країнах ЄС, США чи Канаді, їх 79%.

Тим часом молоде поколінняукраїнців щосили прагне залишити рідні пенати, констатують експерти. Вонивільні від радянських стереотипів і завдяки інтернету менш скуті у способахорганізації подорожей, а також легко звіряють годинники зі своїми однолітками зінших країн, переймаючи звичку до активного пізнання світу.

Детальніше про те, чому українцірідко залишають межі країни, читайте в № 21 видання Корреспондент від 1 червня2012 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK