Суперечки навколо Наливайченка: Ющенка звинуватили у порушенні закону

Суперечки навколо Наливайченка: Ющенка звинуватили у порушенні закону
politika.co.ua

За словами Олійника, мова йде про пряме порушення закону Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою ВР Президент України або ВР за поданням Президента.

Бютівець підкреслив, що цей закон визначає, що якщо не буде дано згоди парламенту на призначення певної кандидатури, Президент України зобов'язаний у двотижневий термін внести іншу кандидатуру на передбачену посаду.

У даній ситуації, за словами Олійника, Віктор Ющенко двічі порушив закон, оскільки не дотримувався двотижневого терміну, а також вніс повторно одну й ту ж кандидатуру - Валентина Наливайченка.

Нардеп висловив думку, що внесення цієї кандидатури на розгляд парламенту має, зокрема, свідчити про підтримку Наливайченка Президентом в ситуації, коли минає кілька судових процесів щодо "незаконної, протиправної діяльності Наливайченка".

Водночас, Олійник висловив задоволення, що таке внесення відбулося. За його словами, фракція БЮТ ініціюватиме якнайшвидший розгляд даного питання. Він нагадав, що під час розгляду подання є обов'язковою присутність Наливайченка на засіданні парламенту. Це, за словами члена БЮТ, дозволить поставити питання, на які неможливо отримати відповіді від виконуючого обов'язки голови СБУ, оскільки він від них ухиляється.

Зокрема, як зауважив бютівець, можна буде і прояснити ситуацію, коли під час розгляду попереднього подання Президента Наливайченку була надано "неповну біографію, яка містила недостовірні відомості про його освіту".

Крім того, народний депутат від фракції НУ-НС Юрій Костенко не виключив можливості підтримки Верховною Радою кандидатури Валентина Наливайченка на посаду голови СБУ у разі досягнення політичних домовленостей між Президентом, прем'єр-міністром і головою парламенту.

Зокрема, Костенко висловив сумнів, що на сьогоднішній день "парламент здатний стосовно цієї кандидатури прийняти рішення". Також він не виключив, що, "можливо, щось трапилося за цей час, оскільки ми бачимо певну єдність Президента і прем'єра в газових питаннях, зближення відносин між Литвином і Президентом".

За словами нунсівця, якщо якісь політичні домовленості є, то позитивне голосування може відбутися. Водночас, він нагадав, що парламент вже один раз не підтримав кандидатуру Наливайченка на посаду голови СБУ.

Тому, за його словами, в такій ситуації складно говорити про те, що Ющенко хоче "спалити" цю кандидатуру. Костенко додав, що в такій ситуації "спалити неможливо", а може просто бути негативне голосування.

Як повідомлялося, вчора Президент вніс в Раду подання на призначення Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України. Як відомо, зараз Наливайченко очолює Службу у статусі виконувача обов'язків.

Президент України вносив до Ради подання про його призначення головою СБУ ще в грудні 2007 року, але тоді парламент вирішив зачекати з цим питанням. На початку вересня 2008 року депутати саботували голосування стосовно глави СБУ.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK