GW: Привид банкрутства України

GW: Привид банкрутства України
Сайт Юлії Тимошенко

Як повідомляє Українська правда, січневими зарплатами потішилися виключно ті депутати, котрі встигли звернулися по них раніше за інших. Зараз каса пуста, і ті, хто спізнився, залишилися без грошей.

"Є така проблема, - визнав перший віце-спікер парламенту Олександр Лавринович з опозиційної Партії регіонів. – Але прем’єр-міністр Юлія Тимошенко каже, що все нормально, а виплати зарплат та пенсій проводяться як завжди!"

Проросійська Партія регіонів сподівається, що на сьогоднішньому засіданні парламенту, на якому має відбутися обговорення кризи, проголосують за вотум недовіри уряду. Якщо це не вдасться зробити, опозиція готова скласти мандати. Якщо 150 депутатів підуть у відставку, Верховна Рада буде автоматично розпущена і відбудуться дострокові вибори.

Економічна ситуація в Україні настільки тривожна, що до Києва вчора приїздив Марек Белка – директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду. МВФ врятував Україну наприкінці 2008 року, виділивши їй позику обсягом 16,5 млрд. дол. Перший транш – 4,5 млрд. дол. – допоміг Національному банку України стабілізувати курс гривні, вартість якої за кілька місяців зменшилася удвічі.

На думку багатьох економістів, в ухваленому парламентом бюджеті на 2009 рік значно завищені доходи. У січні його підкорегували завдяки бухгалтерським штучкам, але загроза банкрутства держави стає дедалі більш реальною.

Другий транш позики (2 млрд.) Україна отримає, якщо дотримається зобов’язань перед МВФ – зокрема, скорочення бюджетного дефіциту. Наразі справи не найкращі. На думку багатьох економістів, в ухваленому парламентом бюджеті на 2009 рік значно завищені доходи. У січні його підкорегували завдяки бухгалтерським штучкам, але загроза банкрутства держави стає дедалі більш реальною.

Країна не має також жодного антикризового плану, а тимчасом найважливіші елементи економіки – металургійні та хімічні заводі – різко скоротили виробництво. Зупинилася більшість будівельних робіт. Ще гірше те, що після газового конфлікту на початку року українці будуть платити російському Газпрому за цю сировину ринкові ціни на сировину (більш ніж вдвічі вищі, ніж раніше).

А українські політики весь час сваряться. Два тижні тому парламент відправив у відставку главу Національного банку Володимира Стельмаха, який вважається людиною Президента Віктора Ющенка, але останній не визнав цієї ухвали. Невідомо, чи взагалі має наразі український Національний банк законного очільника.

"Сподіваюсь, МВФ розуміє, що 70-річний дідусь не може очолювати Національний банк у такий складний період", - сказав Gazeta Wyborcza один з українських міністрів, що просив не називати свого імені.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK