НГ: Кримінальна атака на Тимошенко

НГ: Кримінальна атака на Тимошенко
Reuters

Події останніх двох тижнів показали, що у противників українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко немає жодних можливостей політичного впливу на її дії. В умовах, коли відставка прем'єра виявилася неможливою, соратники Президента готові вдатися до кримінального переслідування Тимошенко. Такий маневр призведе тільки до того, що вона стане Президентом не через рік, а значно раніше, прогнозують українські політологи.

Питання про кримінальну справу проти чинного прем'єр-міністра обговорюється в Україні з осені, коли високопоставлені співробітники президентського Секретаріату звинуватили Тимошенко в зраді національних інтересів, державній зраді, корупції, зловживанні службовим становищем і перевищенні повноважень і, нарешті, в оприлюдненні недостовірної інформації, яка спотворює реальний стан в українській економіці. 4 вересня Служба безпеки України (СБУ) передала в українську Генпрокуратури першу частину матеріалів по справі про збиток національним інтересам України від діяльності окремих посадових осіб уряду. "І що відповіла СБУ Генпрокуратура? Покрутила пальцем у скроні ..." - вже 8 вересня розповіла телеглядачам Тимошенко, заявивши, що підстав для порушення кримінальної справи проти неї виявлено не було.

У супротивників українського прем'єр-міністра Юлії Тимошенко немає жодних можливостей політичного впливу на її дії.

Соратники прем'єра переконані, що вся кампанія була розпочата тільки для дискредитації Тимошенко і зміщення її з посту прем'єр-міністра. Коли цього не вдалося зробити за допомогою силових і правоохоронних структур, оточення Президента вирішило розпустити Верховну Раду, що автоматично веде до відставки уряду, пояснюють вони. Нагадаємо, 9 жовтня Ющенко справді підписав указ про позачергові парламентські вибори, призначивши голосування на 7 грудня. Однак згодом Президент змушений був скасувати указ, керуючись нелогічністю виборів у період економічної кризи.

За цей час з'явилося багато нових звинувачень на адресу Тимошенко, яку, як і раніше, підозрюють у корупційній змові з російським керівництвом на шкоду національним інтересам України. Однак спроби відправити прем'єра у відставку не увінчалися успіхом. До лютого з'ясувалося, що суперниця Ющенко контролює Верховну Раду, що виключає можливість її зміщення з посади. Депутат від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Володимир Полохало підтвердив НГ, що до цього моменту на прем'єра орієнтується вже не тільки значна частина пропрезидентського блоку і Блок Володимира Литвина, але і впливові групи з Партії регіонів і навіть частина комуністів: "Ці люди реалістично оцінюють ситуацію : у Тимошенко найвищі шанси стати президентом ". Скандал, що вибухнув у останні дні в Партії регіонів, підтвердив, що частина колишніх союзників Януковича дійсно перейшли на бік Тимошенко. "Зате інша частина на чолі з лідером партії тісно співпрацюють з Секретаріатом Президента. Вони разом розробляють плани з усунення прем'єр-міністра. Саме це їх об'єднує", - упевнений Полохало.

Депутати, Президент, судді захищені імунітетом, а от проти прем'єр-міністра, навіть не відсторонюючи від посади, в Україні можна порушити кримінальну справу – експерт

Оскільки закулісні союзники не можуть політично переграти Тимошенко, а проводити позачергові вибори дорого і клопітно, у них дозрів план почати нове кримінальне переслідування прем'єра, допускає політолог Костянтин Бондаренко. Так, він прокоментував зроблену увечері у вівторок заяву депутата від Партії регіонів Інни Богословської про її намір у середу звернутися до Генпрокуратури з проханням про порушення кримінальної справи проти прем'єра. Богословська, яка очолювала Парламентську слідчу комісію з питань поставок і транспортування газу, пообіцяла передати накопичені матеріали слідчим. "Кримінальну справу потрібно порушувати проти Богословської: вона, підтасовуючи факти і спотворюючи інформацію, паклюжить честь та гідність прем'єр-міністра. Адже зроблені Богословською висновки за підсумками" газового розслідування "не підтримала більшість членів слідчої комісії", - сказав депутат Полохало.

Депутати, Президент, судді захищені імунітетом, а от проти прем'єр-міністра, навіть не відсторонюючи від посади, в Україні можна порушити кримінальну справу, підтвердив НГ Михайло Ілляшев, керуючий партнер юридичної фірми Ільяшев та партнери: "У цьому питанні глава уряду прирівнюється до рядовому громадянина: ніяких спеціальних процедур законодавством не передбачено ".


Оскільки закулісні союзники не можуть політично переграти Тимошенко, а проводити позачергові вибори дорого і клопітно, у них дозрів план почати нове кримінальне переслідування прем'єра - політолог

"Хоча прем'єр не захищена імунітетом, але довести злочини, які їй інкримінують, практично неможливо", - вважає політолог Бондаренко. Він зазначив, що всі документи, які лягли в основу атаки Президента та опозиції на Тимошенко, прем'єр особисто не підписувала. "Її підпису немає ні на газових контрактах, ні на проектах документів про умови отримання Україною в Росії кредиту в п'ять мільярдів доларів. Думаю, ніде такого підпису ви не знайдете. Щоб в таких умовах довести вину Тимошенко, потрібна ювелірна робота. Політики, які ополчились проти неї, не вміють цього робити, а отже, швидше за все отримають зворотний результат - перетворять Тимошенко в народну героїню, на підтримку якої може зібратися новий Майдан ", - вважає Бондаренко.

До речі, юрист у лавах депутатів від БЮТ Андрій Портнов, коментуючи ситуацію, що склалася, сказав, що у соратників Тимошенко вистачить кваліфікації та сил, щоб максимум за чотири місяці провести процедуру імпічменту Президента в існуючому законодавчому полі. "Склад злочину в діях Президента - це і незаконні укази з перевищенням повноважень, і незаконне призупинення постанов уряду, і ліквідація судів, і звільнення суддів Конституційного суду ... Це маса позицій, які сьогодні можна покласти в основу звинувачення Президента", - пояснив він. 

Всі документи, які лягли в основу атаки Президента та опозиції на Тимошенко, прем'єр особисто не підписувала – політолог

Соціологи зазначають, що ситуація в Україні стає вибухонебезпечною. За даними R & B Group, у грудні-січні значно зросла кількість людей, готових до активних акцій протесту: у листопаді минулого року майже 46% українців заявляли, що за жодних умов не вийдуть на вулиці, але до січня кількість пасивних громадян скоротилася до 35%. Однак це не означає, що у разі початку вуличних акцій протесту їхні учасники стануть на захист когось із нинішніх лідерів президентських перегонів: до 68% українців висловлюють недовіру представникам нинішньої і колишньої влади. При цьому ще 14% заявили про байдуже відношення, про ненависть - 15%.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK