Rzeczpospolita: Україна: крах банків

Rzeczpospolita: Україна: крах банків
Reuters

"Ситуація драматична. Банки вже систематично припинили виплачувати депозити клієнтам, - каже київський підприємець Олексій Аблов. – Складається враження, що банкомати взагалі не наповнюють готівкою."

Але і в касах клієнти не можуть отримати своїх грошей. "Я не знала, що буде так погано. Прийшла до Укрпромбанку (однієї з провідних фінансових установ), щоб забрати вклад у євро. Касирка сказала, що це неможливо. Порадила принести довідку, ніби я хвора або безробітна. Тоді – на її думку – у мене було б більше шансів отримати гроші. Я її переконувала, що у мене маленький онук, а моя донька не працює. Це не допомогло", - розповідає Rzeczpospolita вчителька однієї з початкових шкіл Києва Таміла.

Національний банк України запровадив в Укрпромбанку тимчасову адміністрацію. Це рішення банк також прийняв і щодо п’яти інших банків. "Деякі з них – такі як "Надра" чи Промінвест - входять у двадцятку найбільших фінансових установ в нашій країні. Коли діє тимчасова адміністрація, не можна проводити жодних операцій, навіть здійснювати трансфери, не кажучи вже про зняття вкладів", - пояснює Олег Соскін, радник з економічних питань колишнього Президента Леоніда Кучми.

На днях НБУ прийняв рішення про порятунок банків Київ та Надра (купити цей банк намагається Group DF Дмитра Фірташа – співвласника РосУкрЕнерго, посередницької компанії в торгівлі російським газом). "У багатьох магазинах каси вже не приймають платіжних карток банку Надра, - каже Аблов.

"Це доводить, що ситуація в банківському секторі України дедалі гірша. Але запровадження адміністрації НБУ в банках повинно в довгостроковій перспективі сприяти клієнтам: кошти з депозитів у майбутньому мають виплатити", – каже колишній глава PKO BP Рафал Ющак, який сьогодні очолює Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ).

"Чимало банків борються з фінансовими проблемами, але контролюючий орган не хоче оголошувати їх банкрутами. Одна з причин – невеликі резерви українського Фонду гарантування вкладів, котрі складають менше 3 млрд. грн. Саме стільки становить загальна сума депозитів фізичних осіб тільки одного "Надра Банку". Тимчасом гарантії фонду по депозитах обмежуються сумою в 50 тис грн.", - каже Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він пояснює, чому фінансова система опинилася в серйозній скруті. "У 2007-2008 роках значну частину коштів наших банків становили короткострокові іноземні кредити з країн Європи та США. Ці кошти призначалися для внутрішнього рику, зокрема, на довгострокове кредитування фізичних осіб. Проблеми почалися, коли внаслідок світової кризи іноземні інвестори почали залишати наш ринок".

За даними станом на 30 січня, в Україні зареєстровано 930 тис. безробітних. Однак експерти стверджують, що кількість осіб, які залишилися без роботи, більша. "У квітні кількість безробітних може сягнути 5 млн. осіб", - каже Олександр Левцун з Центру соціальних досліджень Софія. Він прогнозує, що до кінця 2009 року ця кількість зросте аж до 10 млн.

У січні цього року інфляція в Україні сягнула 2,9% (22,3% інфляції у період з січня 2008 року до січня 2009 року). Український уряд прогнозує, що в цьому році її рівень сягне 9,5%. На думку Світового Банку, інфляція ймовірніше складатиме 13,6%.

Міністр фінансів України Віктор Пинзеник подав у відставку. Він пояснив, що в таких умовах не може реалізувати принципів фінансової політики. Він підкреслив, що однією з головних засад, якими він керувався, було створення врівноваженого бюджету з мінімальним дефіцитом (тимчасом дефіцит сягає 40 млрд. грн.). Наприкінці січня ЗМІ оприлюднили таємну записку Пинзеника, в якій він окреслив стан економіки як трагічний. Змін у бюджеті вимагав і Міжнародний валютний фонд, котрий сумнівається, чи варто виділяти Україні кредит обсягом 16,4 млрд. дол.

Рейтингове агентство Fitch понизило рейтинг України з B+ до B з огляду на великий ризик банківської кризи.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK