Росія визнала факт обстрілу торгового судна

Росія визнала факт обстрілу торгового судна
topnews.ru

Це сталося після того, як в ЗМІ з'явилися відеокадри погоні прикордонних кораблів за судном під прапором Сьєрра-Леоне і фотографії пробою в його корпусі.

Увечері 12 лютого судно несподівано покинуло рейд Находки. Необхідного в таких випадках дозволу прикордонної і навігаційної влади капітан не отримав. У 50 милях від берега - за кордоном територіальних вод, але ще у виключній економічній зоні Росії - прикордонні кораблі Маньчжур і Примор'я наздогнали судно і спробували змусити його повернутися в Находку.

Як повідомив представник прикордонної служби РФ, після неодноразового застосування попереджувальної стрільби було застосовано стрільбу на поразку з носової та кормової частини судна, де відсутні житлові приміщення. На зв'язок зі сторожовим кораблем воно вийшло тільки після четвертого залпу на поразку. І висловило готовність зробити зупинку

Зрештою, суховантаж під конвоєм прикордонників пішов у Находку. Однак у ніч на 15 лютого розігрався шторм. Вийшов з ладу головний двигун, у корпус почала надходити вода.

Капітан наказав екіпажу евакуюватися на двох надувних плотах. З одного із плотів прикордонникам вдалося врятувати вісім осіб, включаючи капітана, другий пліт перекинувся, в результаті чого загинули вісім членів екіпажу - громадяни КНР.

Як стало відомо в середу, капітан New Star вирішив терміново покинути порт через юридичну суперечку. Судно доставляло таїландський рис через Находку для компанії з Новосибірська.

29 січня суховантажне судно вкотре привезло 4,5 тисячі тонн рису, але він виявився підмоченим. 6 лютого вантажоодержувач подав в арбітражний суд позов на 120 мільйонів рублів. У разі забезпечення позову суд міг накласти арешт на судно. Щоб уникнути цього, за вказівкою гонконгського судновласника капітан New Star без дозволу знявся з рейду.

Практично новий корабель, який побудовано в 2005 році, коштував кілька мільйонів доларів. Зараз обставинами інциденту займаються російські правоохоронні органи.

***

Стрілянина по риболовецьких суднах - із застосуванням авіації та корабельної артилерії - часто практикувалася в середині 1990-х років. Зазвичай під обстріл потрапляли японські риболовецькі шхуни. Тоді уряд Японії зажадав від російської влади застосовувати інші, більш гуманні, способи захисту біоресурсів.

У серпні 2006 року неподалік Південних Курил біля острова Танфільєва при затриманні шхуни Кесін-Мару 31 було застрелено з автомата Калашникова 35-річного рибалку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK