Rzeczpospolita: Збір коштів на пам’ятник Мазепі

Rzeczpospolita: Збір коштів на пам’ятник Мазепі
Фото: Вікіпедія

Полтавська влада прагне звести на центральному Соборному майдані пам’ятники українському гетьмана Івану Мазепі та шведському королю Карлу ХІІ (які програли цю битву російським військам 27 червня 1709 року). Рішення у цій справі було прийнято рік тому, але в цьогорічному міському бюджеті забракло на це коштів. Допомагати кинулися політики з оточення Віктора Ющенка, які почали збирати гроші. Найщедрішим виявився Віктор Балога – глава Секретаріату Президента, котрий виділив на цю справу 160 тис. грн.

"Я хотів би подякувати тим, хто виділив великі суми на будівництво пам’ятника", - каже депутат від Нашої України Микола Кульчинський. Він звернувся до земляків із проханням про матеріальну допомогу. І нагадав, що бракує ще мільйона гривень.

Ініціатива політиків викликає обурення у відомого філософа та політолога Мирослава Поповича. "Це божевілля, що свідчить про маргінальність української політики. Наша країна будь-якої миті може оголосити дефолт. Заклики про матеріальну допомогу – це неправильно, вони свідчать про легковажність. Не кажучи вже про те, що фінансуванням пам’ятників повинна зайнятися держава", - каже Rzeczpospolita Попович, який входить до складу Національної ради з питань культури та духовності при Президенті Ющенку.

Російськомовна Полтава планує в серпні гучно відсвяткувати події 300-літньої давності, коли 27 тис. військових шведської експедиційної армії були повністю розбиті 40-тисячними російськими підрозділами. Полтавський архієпископ пропонує запросити на урочистості патріарха Московського і всія Русі Кирила.

Оригiнал статті
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK