Естонський суд засудив російського шпигуна до 12 років в'язниці

Естонський суд засудив російського шпигуна до 12 років в'язниці
tallinnestonia.ru

Згідно з висунутим громадянським позовом міністерства, Сімм буде змушений також виплатити оборонному відомству компенсацію збитків у розмірі 20 мільйонів 155 тисяч крон (більше 2 мільйонів доларів).

Судове засідання проходило в закритому режимі і на підставі угоди сторін.

Нагадаємо, Сімма заарештували наприкінці вересня 2008 року за підозрою в незаконному зборі таємних даних і передачі їх іншій державі. Також була затримана дружина Сімма, яку підозрюють у підтримці державної зради. Пізніше її випустили на свободу під підписку про невиїзд.

Сімм працював у Міністерстві оборони Естонії з 1995 року. У 2000 році він очолив відділ збереження державних таємниць і мав найвищий рівень допуску до держсекретів. Такий самий допуск мали всього 5-6 осіб в Естонії, в тому числі президент, прем'єр-міністр, міністри оборони та закордонних справ і командувач Силами оборони.

З 2001 року до листопада 2006 року Сімм був уповноваженим представником держбезпеки. Тоді міністерство повідомило, що Сімм продовжить роботу в Мінобороні на посаді радника.

Через нього проходили всі документи військового характеру, надіслані Естонії з країн, з якими у неї укладені договори про обмін секретними документами. За словами експерта НАТО, заподіяний збиток Естонії та альянсу величезний. За попередніми даними, збиток міг скласти близько 100 мільйонів крон (6,4 млн євро).

На допиті він зізнався, що був завербований КДБ ще наприкінці 1970-х років, коли навчався в Москві в Політехнічному інституті. За словами Сімма, через багато років його почали шантажувати співробітники російської СЗР. У разі відмови від співпраці вони погрожували викрити його як колишнього агента КДБ.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK