Екс-президента Сербії Мілана Мілутиновича виправдали

Екс-президента Сербії Мілана Мілутиновича виправдали
pravda.co.yu

Це перший вердикт Міжнародного трибуналу по колишній Югославії, що стосується злочинів у Косово. 66-річного Мілутиновича звинувачували у злочинах проти людства і порушенні законів і звичаїв війни у зв'язку з діями сербської армії та поліції в Косово в 1998-1999 роках. Йому, а також п'ятьом високопоставленим політикам і вищим чинам армії інкримінували створення злочинної групи, метою якої було порушити етнічну рівновагу в Косово.

На думку обвинувачення, кампанія терору під час косовського конфлікту включала викрадення, вбивства і депортацію мирних албанців. У його висновку зазначалося, що військові формування Сербії систематично піддавали артилерійському обстрілу населені косовськими албанцями міста і села, спалювали будинки, руйнували культурні та релігійні будівлі та пам'ятники і ґвалтували несербських жінок.

Найближчими співучасниками Мілутіновіча були екс-міністр оборони Драголюб Ойданич, генерали Небойша Павкович і Володимир Лазаревич, а також екс-глава сербської поліції Срекен Лукич і колишній віце-прем'єр Югославії Нікола Шаінович. Усі вони опинилися на лаві підсудних разом з Мілутиновичем. Прокурори Гаазького трибуналу вимагали дати підсудним 20 років в'язниці, або довічне ув'язнення.

Зазначимо, Мілутинович вважався лише номінальним лідером, а реальна влада, як вважали багато, знаходилася в руках президента Югославії Слободана Мілошевича. У 2006 році він помер у в'язниці Гаазького трибуналу до того, як був винесений вердикт по його справі. Таким чином, нинішній процес є найбільшим у Гаазькому трибуналі ООН з військових злочинів у колишній Югославії, який досяг стадії винесення вироку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK