ЕЖ: Фінанси України залишилися без «даху»

ЕЖ: Фінанси України залишилися без «даху»
АР

Експерти МВФ, які "гримнули дверима" запропонували спершу радикально переглянути бюджет, і замість запланованого зростання ВВП у 0,4% закласти спад у 8%, а замість прогнозованої інфляції в 9,5% - відштовхуватися від показника в 16%. Головна умова для отримання другого кредитного траншу - бездефіцитний бюджет. Нинішній дефіцит українського бюджету - розрахований на віртуальне економічне зростання - 4 млрд. доларів.

Фактично Україні запропоновано зробити те, що зробили Латвія і Литва, тобто виконати умови МВФ: заморозити соціальні витрати і кредитування економіки. Однак Україна не готова до латисько-литовських наслідків, власне до того, що київські політики називають "соціальними потрясіннями".

В українському політикумі до останнього моменту переважали два почуття: це страх та щось на зразок "насолоди боєм, на межі похмурої безодні". З одного боку, "соціальні потрясіння" в багатомільйонній Східній Україні, насправді, будуть дещо відрізнятися від прибалтійської розминки. З іншого боку, коли експерти говорять про 90-відсоткову ймовірність "суверенного дефолту" (тобто дефолту уряду Тимошенко), то чи не в першу чергу називають політичну причину: українські політики свідомо "топлять" один одного - це не секрет, і не виключено, що Віктор Ющенко використовує свій вплив на Нацбанк, щоб не допустити продажу урядом цінних паперів для покриття боргових зобов'язань - виплати зарплат і пенсій. Це і є т.зв. штучний суверенний дефолт, зміст якого в "дестабілізації політичних конкурентів".

Але все-таки "суверенний дефолт" з ініціативи Ющенка - це лише "гірша з версій". Насправді гра "Ющенко CONTRA Тимошенко" в інтер'єрах МВФ відбувається наступним чином: Ющенко бере сторону експертів, закликає до секвестру і докоряє уряду за нереальний бюджет. Тимошенко у свою чергу докоряє Ющенку.

Але якщо суперечки перших осіб - справа до оскоми звична і мало що змінює в обставинах української політики, а проблеми з кредитним траншем - умова певною мірою зовнішня, нашуміла відставка міністра фінансів Віктора Пинзеника і затяжна "відпустка" голови Нацбанку Володимира Стельмаха, мало сказати, сигналізують - волають про фінансову катастрофу. І за великим рахунком не важливо, що Пинзеник демонстративно пішов зі свого поста через розбіжності з прем'єром, а Стельмаха змусили піти депутати Ради, на чолі з тією ж фракцією прем'єра Тимошенко. Фактично два головні фінансові відомства України залишилися "без даху".

У риториці Тимошенко МВФ - це певний "добрий пан", якого налякав не бюджетний дефіцит, а злісне інтриганство. І досить звернутися до нього зі "спільною декларацією", як серце його неодмінно розтане, і... "государ, який дізнався про таку їх дружбу, завітає із генералами", тобто найжаданішим траншем.

Як не дивно, в останню хвилину відбулося саме це, причому на умовах Президента, а не прем'єра. Ющенко і Тимошенко, які багато місяців спілкуються виключно в форматі телешоу, нарешті сіли за стіл переговорів. Більш того, вони домовилися. Кабмін погодився переглянути бюджет, прем'єр Тимошенко і спікер Литвин пообіцяв не тероризувати більше Нацбанк, і голова НБУ Володимир Стельмах, який "загоряв" всю кризову зиму в вимушеній "відпустці" тепер зможе повернутися до своїх обов'язків. А "добрий пан" з МВФ прибуде до Києва наступного тижня - коли отримає запрошення, і коли, що важливо, в Києві з'явиться нарешті міністр фінансів, уповноважений вести переговори з представниками фонду. Наразі такого немає.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK