Ъ: Президенту України поставили на МЗС

Ъ: Президенту України поставили на МЗС
newsru.ua

Учора Верховна Рада України відправила у відставку главу МЗС Володимира Огризка, якого Москва вважала найбільш "антиросійським" українським чиновником після президента Віктора Ющенка. Формальний привід - погана робота МЗС при відстоюванні української позиції в суді ООН, де розглядалося питання про розподіл Чорноморського шельфу з Румунією. Ініціаторами відставки стали Партія регіонів і комуністи. Але вирішальне значення мали голоси Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ). Підтримавши відставку міністра, БЮТ послабила позиції президента Віктора Ющенка, який контролює зовнішню політику, а заодно зробив недвозначний реверанс у бік Москви.

Про те, що депутати мають намір заслухати інформацію голови МЗС Володимира Огризка про результати суду в Гаазі, стало відомо ще два тижні тому. Однак, і без доповіді міністра депутати не втомлювалися стверджувати, що суд Україна програла. Як відомо, ще 3 лютого Міжнародний суд ООН оголосив рішення про суперечку України та Румунії про розділ Чорноморського шельфу і виняткових економічних зон. Воно практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій.

У вересні 2004 року уряд Румунії звернувся в Міжнародний суд (МС) ООН із позовом про делімітацію Чорноморського шельфу. Перед цим Київ і Бухарест провели близько 40 раундів двосторонніх переговорів щодо даного питання, які не увінчалися успіхом. Позиція України ґрунтувалася на тому, що лінія розділу повинна враховувати територіальні води українського острова Зміїний. Румунія ж стверджувала, що Зміїний - це не острів, а скеля, яка не має свого континентального шельфу. Територіальна приналежність острова Зміїний в позові, що розглядається МС ООН, не оскаржується.

Суд визнав Зміїний островом, але відмовився враховувати його при розділі шельфу і виняткових економічних зон, виділивши в розпорядження України лише 12-мильну територію навколо нього. "Україна не втратила ні одного сантиметра своєї державної території, - заявив учора депутатам пан Огризко. - Завдяки рішенню суду раз і назавжди припинено розмови про належність острова Зміїний. Цим рішенням поставлено крапку в багаторічній суперечці двох держав, а на західному кордоні України немає жодного невирішеного питання".

Міністр також відкинув звинувачення в тому, що прийняте Гаазьким судом рішення економічно невигідно Україні. За інформацією Володимира Огризка, на українській частині шельфу знаходяться родовища до 800 млрд кубометрів газу і до 52 млн тонн нафти, тоді як у Румунії родовища газу становлять близько 70 млрд кубометрів, а нафти 12 млн тонн.

Однак ці аргументи не переконали депутатів. Ще до того, як Володимир Огризко почав свій виступ перед парламентарями, в Раді було зареєстровано одразу два проекти постанови про його відставку. Василь Кисельов, який представляє Партію регіонів, мотивував необхідність звільнення глави МЗС тим, що міністерство "забуло про розвиток співпраці з Росією" і що переговори між державами "старанно заганяють у глухий кут". Крім того, пан Кисельов звинуватив пана Огризка "в злочинній бездіяльності та нанесенні великої шкоди іміджу та інтересам України". Комуністи на чолі зі своїм лідером Петром Симоненком звинуватили міністра у "войовничій русофобії" і "незваженій поведінці", що, в свою чергу, призвело до затяжної "політичної та економічної конфронтації між Україною та Росією".

Але одного бажання регіоналів і комуністів було мало, оскільки голосів цих двох фракцій не вистачало для проведення результативного голосування: на двох у них 202 голоси, тоді як потрібно було мінімум 226. Саме тому шансів на відставку Володимира Огризка було небагато. Тим більше, що ще в понеділок лідер фракції БЮТ Іван Кириленко публічно заявив: "Ми не будемо голосувати за відставку Огризка. Ні, категорично!" Проте вчора 49 із 156 депутатів БЮТ несподівано підтримали відставку глави МЗС, проголосувавши за постанову Василя Кисельова. Всього ж за зняття Володимира Огризка проголосували 250 депутатів.

У самій фракції БЮТ таке рішення пояснюють "проявом внутріпартійної демократії". "Фракція не приймала рішення голосувати за відставку Огризка, і прем'єр не підтримує це рішення. Я особисто висловив свою позицію сьогодні", - заявив один із бютівців Андрій Портнов, котрий голосував за відставку.

Водночас, пані Тимошенко домоглася ще однієї не менш важливої мети: вона продемонструвала Москві, що саме її зусиллями з російсько-українських відносин скасовано один із найсильніших подразників

Крім того, за інформацією Ъ, напередодні ввечері у фракції БЮТ було вирішено, що частина депутатів проголосує за відставку, оскільки це дає хороший шанс послабити вплив на зовнішню політику президента Віктора Ющенка, який вносить до парламенту кандидатуру голови МЗС і, по суті, контролює його роботу. Правдоподібність такого сценарію вчора ввечері фактично підтвердила і сама Юлія Тимошенко: "В принципі, якщо б не було кризи, його потрібно було звільнити давно. Я вважаю, що всі питання провалено. Системна робота із дискредитації уряду велася саме паном Огризком. Як міністр Огризко мене радикально не влаштовував. Ця людина не професіонал, людина, яка систематично займалася провокаціями проти уряду".

Водночас, пані Тимошенко домоглася ще однієї не менш важливої мети: вона продемонструвала Москві, що саме її зусиллями з російсько-українських відносин скасовано один із найсильніших подразників. Адже саме Володимир Огризко послідовно наполягав на тому, що Росія повинна готувати виведення свого Чорноморського флоту з Криму, не чекаючи 2017 року, і в минулому році навіть возив до Москви проект відповідного меморандуму. Він активно виступав за вступ України в НАТО, а нещодавно відчитав російського посла Віктора Черномирдіна, пригрозивши видворити його з країни.

Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона насправді не потрібна, Огризко прокоментував своє звільнення словами Михайла Грушевського

Опитані Ъ депутати Ради впевнені, що спікер Володимир Литвин не тягтиме із підписанням постанови про відставку міністра Огризка. Його місце, принаймні на деякий час, напевно займе перший заступник глави МЗС України Віктор Хандогій. Тим часом доля парламентської більшості, куди входять БЮТ, пропрезидентська Наша Україна - Народна самооборона (НУНС) та Блок Володимира Литвина (дві останні фракції не подали за відставку міністра жодного голосу), тепер під великим питанням. "Мені здається, ця ситуація ще раз засвідчила слабкість коаліції", - заявив учора журналістам голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко із фракції НУНС. Ще більш категорично висловився екс-голова фракції НУНС В'ячеслав Кириленко: "Та частина фракції, яка входить до коаліції - якщо вони дійсно сповідують патріотичні принципи, - має сьогодні прийняти рішення про вихід із неї".

Сам Володимир Огризко свою відставку сприйняв по-філософськи. "Це рішення не стало для мене несподіваним, - сказав він журналістам. - Я давно шукав відповідь на питання, чому у нас відбуваються такі речі, і відповідь знайшов у Михайла Грушевського, який колись сказав дуже правильну річ:" Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона насправді не потрібна".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK